ßßß Cookit - przepis na Krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami

Krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciastka
21
Paź
Krucho-drożdżowe rogaliki z powidłami
Loading...
0 Komentarzy
Składniki
850g mąki krupczatki
300g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g drożdży
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 szkl kwaśnej śmietany
1/2 buteleczki aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
powidła śliwkowe
Sposób przygotowania przepisu:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać proszek do pieczenia, dodać rozmieszane w śmietanie drożdże, żółtka, sól, cukier, aromat.
Wyrobić gładkie ciasto, wstawić na około 3 godziny do lodówki. Ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować, kroić trójkąty, smarować powidłami, formować rogaliki, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem, piec na złoty kolor. Po upieczeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/krucho-drozdzowe-rogaliki-z-powidlami