ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe racuchy jak u babci i wizyta w TVP3

Bezglutenowe racuchy jak u babci i wizyta w TVP3

nazwa

Wykonanie

Przygotowałam specjalnie z myślą o moich czytelnika z alergiami - bezglutenowe racuszki z jabłkami, które są cudownie puszyste i delikatne. Jeśli mleko bez laktozy zamieniacie roślinnym - przepis będzie dodatkowo 100% VEGAN :) i nadal pycha!
Poniżej krótki przepis i kilka zdjęć z planu telewizyjnego.
Składniki:
1 , 5 szklankimąki ryżowej
2 łyżki mąki lnianej
2 łyżeczki suchych drożdży
3 szklanki mleka bez laktozy / roślinnego
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
1 jabłko
masło klarowane do smażenia
Dodatki:
Banan
Borówki
Miód gryczany
Jogurt naturalny
Pestki słonecznika
Do dzieła:
Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :)
Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty ciastem.
Placuszki nakładamy łyżka na rozgrzane masło i smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Podajemy z jogurtem, owocami, miodem lub innymi ulubionymi dodatkami :) świetnie sprawdzi się tu masło orzechowe lub tahini!
Kto oglądał program? :) Jeśli przegapiliście poranna emisję, możecie obejrzeć wielki skrót odcinka tutaj . Niestety materiał został przycięty tak bardzo, że brakuje nawet wstępu i zapowiedzi śniadania :)
fot. Paweł Krajnik i Igor Jankowski
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2019/04/bezglutenowe-racuchy-jak-u-babci-i.html