ßßß Cookit - przepis na Sztuka miďż˝sa w konserwie

Sztuka mi�sa w konserwie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wędzarnia electricsmoker
Sztuka mięsa w konserwie
Składniki:
- łopatka wieprzowa
- pieprz
- listek laurowy
- peklosól 15g/kg
Przygotowanie wsadu:
Łopatkę wykrawamy dostosowując kawałek mięsa do wielkości puszki. Mięso nacieramy peklosolą i odstawiamy w chłodne miejsce na 48h.
Napełnianie i zamykanie puszek P uszkopol
Puszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć. Następnie do puszek na dno wkładamy dwa, trzy ziarenka pieprzu, listek laurowy i układamy na to mięso. Można na wierzch położyć listek laurowy. Całość w konserwie musi być tak ułożona, aby zostało nieco miejsca na pokrywkę.
Puszkę stawiamy na obrotowym stoliku zamykarki i zaginamy krawędź.
Po zamknięciu puszki należy poddać obróbce termicznej.
Konserwy należy tyndalizować, czyli potrójnie pasteryzować lub sterylizować. Ja w warunkach domowych do sterylizacji używam szybkowaru.
Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.
Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu dno naczynia ok. 4-5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwę sterylizujemy 45 min. Następnie wyłączamy grzanie, upuszczamy powoli ciśnienie, co chwilę odczekując i otwieramy szybkowar. Konserwy po sterylizacji przenosimy do naczynia z zimną, lodowatą wodą. Podczas chłodzenia konserw ja zmieniam wodę lub zostawiamy je w bieżącej wodzie, a następnie przenoszę do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.
Konserwy należy schłodzić do uzyskania wewnątrz temp. ok. 6 stopni.
Tak wygląda konserwa po otwarciu
Smacznego
wtorek, 15 stycznia 2019, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Sztuka mięsa w konserwie
Wędzarnia electricsmoker
Filety z troci wędzone
Wędzone uda kurczaka, sous ...
Wędzony węgorz sous vide
Słonina wędzona - sało
Kurczak wędzony, sous vide
Polędwica dojrzewająca
Schab solony
Ozory Sous Vide
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.lt
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2019/01/Sztuka-miesa-w-konserwie.html