Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wędzarnia electricsmoker
Sztuka mięsa w konserwie
Składniki:-
łopatka wieprzowa-
pieprz-
listek laurowy- peklosól 15g/kgPrzygotowanie wsadu:
Łopatkę wykrawamy dostosowując kawałek
mięsa do wielkości puszki.
Mięso nacieramy peklosolą i odstawiamy w chłodne miejsce na 48h.Napełnianie i zamykanie puszek P uszkopolPuszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć. Następnie do puszek na dno wkładamy dwa, trzy ziarenka
pieprzu,
listek laurowy i układamy na to
mięso. Można na wierzch położyć
listek laurowy. Całość w konserwie musi być tak ułożona, aby zostało nieco miejsca na pokrywkę.Puszkę stawiamy na obrotowym stoliku zamykarki i zaginamy krawędź.
Po zamknięciu puszki należy poddać obróbce termicznej.Konserwy należy tyndalizować, czyli potrójnie pasteryzować lub sterylizować. Ja w warunkach domowych do sterylizacji używam szybkowaru.Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu dno naczynia ok. 4-5cm
wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór
grzybkowy zaczyna uchodzić intensywnie para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwę sterylizujemy 45 min. Następnie wyłączamy grzanie, upuszczamy powoli ciśnienie, co chwilę odczekując i otwieramy szybkowar. Konserwy po sterylizacji przenosimy do naczynia z zimną, lodowatą
wodą. Podczas chłodzenia konserw ja zmieniam
wodę lub zostawiamy je w bieżącej wodzie, a następnie przenoszę do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.Konserwy należy schłodzić do uzyskania wewnątrz temp. ok. 6 stopni.Tak wygląda konserwa po otwarciu
Smacznegowtorek, 15 stycznia 2019, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Sztuka mięsa w konserwieWędzarnia electricsmokerFilety z troci wędzoneWędzone uda
kurczaka, sous ...
Wędzony węgorz sous vide
Słonina wędzona - sało
Kurczak wędzony, sous vide
Polędwica dojrzewająca
Schab solonyOzory Sous Vide_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.n--------------------------- http://www.meblestylo.pl/ http:/www.starabania.pl http://www.baldaistylo.ltPisz blog
zamów newsletter