ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy na zakwasie

Chleb bezglutenowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis powstał w wyniku inspiracji przepisem Bezglutenowej Mamy
Składniki:
mąka ryżowa 300 g
mąka gryczana 100 g
mąka kokosowa 100 g
amarantus ekspandowany 50 g
ziarna słonecznika i dyni 50 g
sól 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżki
zakwas jaglany 350 g
woda mineralna gazowana około 600 ml
Wykonanie:
Do wykonania chleba konieczny jest aktywny zakwas. W tym celu dzień wcześniej wyjmuję gotowy zakwas z lodówki i dokarmiam go dwa razy (rano i wieczorem), dokładając mąki jaglanej i dolewając wody gazowanej. Kolejnego dnia czynność powtarzam. Za robienie chleba zabieram się wieczorem, tak, żeby przez noc ciasto mogło pracować.
Do dużego garnka wsypuję wszystkie mąki, amarantus, ziarna, sól, olej i zakwas. Całość wyrabiam kilka minut łyżką, dolewając stopniowo wody gazowanej. Ciasto musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie całość smaruję lekko olejem i przykrywam pokrywką. Pozostawiam w ciepłym miejscu przez całą noc. Rano przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 35 °C na około 2,5 h. Pod koniec tego czasu ponownie smaruję ciasto odrobiną oleju i nagrzewam piekarnik do 190 ° C. Piekę chleb przez 1 h i 15 min lub nieco dłużej, do suchego patyczka.
Oto efekt końcowy:
Smacznego 🙂
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/index.php/2018/03/11/chleb-bezglutenowy-na-zakwasie