Wykonanie
Racuchy z
cynamonem i
czekoladą to kolejna propozycja na
śniadaniowe eksperymenty dla najmłodszych. Moim dzieciakom tak zasmakowały, że musiałam je robić dwa dni pod rząd – a to cieszy najbardziej. Świadomość, że dzieci lubią moje
śniadaniowe eksperymenty aniżeli tradycyjne i monotonne
kaszki,
płatki owsiane, kanapki z
mlekiem czy też
płatki kukurydziane. Zauważyłam też, gdy na śniadania podaję im coś całkowicie nowego – cały dzień zaskakuje w miłe niespodzianki z ich strony. Wniosek: niespodzianka na śniadanie, cały dzień będzie jedną wielką niespodzianką 🙂Z poniżej podanych ilości przygotowałam śniadanie dla dwóch
młodych chłopaków (5-latka i 9-latka)240g
mąki pszennej250ml
mleka40g
masła (czubata łyżka)dwie łyżeczki
proszku do pieczeniadwa duże
jajka20g
brązowego cukruprzyprawy: pół łyżeczki
cynamonuopcjonalnie:
gorzka czekolada (m.in. 70%
kakaa lub świeże
owoce typu
maliny,
borówki,
jeżyny,
kiwi,
banan,
jabłko,
miód naturalny (najlepiej z prywatnej pasieki)Do dużej miski przesypcie prze sitko – odmierzoną
mąkę,
proszek do pieczenia,
brązowy cukier,
cynamon i dokładnie wymieszajcie – wykorzystałam do tego mój nowy nabytek – robot kuchenny – wszystko wsypałam, maszynę uruchomiłam i kontynuowałam dalsze przygotowania, podczas gdy
mąka się ładnie mieszała 🙂Do rondelka wlejcie
mleko, dodajcie
masło i podgrzewajcie do czasu całkowitego rozpuszczenia
masła.
Gorzką czekoladę poszatkowałam na drobne kawałki.W drugiej misce wymieszałam płynne składniki, tzn.:
mleko,
jajka a następnie wlałam do miski z mieszającymi się suchymi składnikami i pozostawiłam tam do dokładnego wymieszania składników. Oczywiście, gdy korzystacie z jak najbardziej tradycyjnego miksera (bardzo praktyczna i przydatna maszyna) – wykorzystajcie go zamiast robota kuchennego – podkreślam obecność robota, gdyż nie
mogę się nim nacieszyć 🙂Konsystencja ciasta powinna być podobna do konsystencji ciasta naleśnikowego.Następnie na małych patelniach (użyłam patelni na tzw. jedno
jajko) rozlałam odrobinę
oleju i nakładałam niepełną łyżkę wazową ciasta na patelnię i smażyłam z każdej strony do czasu zarumienienia – wyznacznikiem usmażenia „pierwszej strony” był fakt iż mały naleśnik płynnie ruszał się i można było swobodnie podrzucić naleśnik by przeżucić na drugą stronę –
róbcie to na widoku dzieci – będą bić brawa gdy się uda i będą w Was widzieć super Mamę / Tatę!Jeżeli będziecie dodawać świeże
owoce, tuż przed nalaniem ciasta na patelnię wrzućcie wybrany
owoc do miski z
ciastem i dokładnie wymieszajcie.Po usmażeniu obsypałam racuchy poszatkowaną
czekoladę.Możecie poukładać świeże
owoce i oblać
miodem lub też
syropem klonowym.Smacznego!Polecam inne przepisy na śniadania dla dzieci:Jeżeli podobają Ci się nasze przepisy, możesz nas wesprzeć, przekazując darowiznę. Dziękujemy!PLNEURGBP(No Ratings Yet)Loading...