ßßß Cookit - przepis na Niezawodne muffiny (6 składników)

Niezawodne muffiny (6 składników)

nazwa

Wykonanie

Te niezawodne muffiny to uniwersalny pewniak, który możecie wykorzystać i podrasować wg własnych upodobań. Dzięki małej zmianie w procesie pieczenia, wierzch jest chrupiący a środek mięciutki. Choć są pyszne w podstawowej, waniliowej wersji, rewelacyjnie smakują w każdym wydaniu… Dlatego nie bójcie się dodać do nich czego tylko dusza zapragnie – kawałeczków czekolady, ulubionych owoców, orzechów, dowolnych przypraw i aromatów. Przepis jest naprawdę banalny i jeśli zastosujecie się do wszystkich wskazówek, otrzymacie idealne muffinki za każdym razem.
Porcje: 12 sztuk
Składniki
mąka pszenna [300 g]
proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
masło [100 g/ 1/2 kostki]
cukier [200 g / 1 szklanka]
jajko [2 sztuki]
maślanka [1 szklanka]
Dodatkowo:
sól [1/2 łyżeczki]
aromat waniliowy, cukier waniliowy [kilka kropel lub łyżeczka]
► ulubione dodatki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
Masło wrzucić do rondelka, rozpuścić całkowicie na małym ogniu i odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce wymieszać masło, cukier, maślankę i jajka.
Delikatnie wymieszać suche i mokre składniki TYLKO do połączenia. Ciasto na muffiny nie powinno być gładkie, im bardziej przemieszane, tym po upieczeniu będzie twardsze. Gotowe ciasto powinno być lekko grudkowate, dzięki temu pęcherzyki powietrza stworzą lekką, przyjemną konsystencję.
Na tym etapie, do ciasta można dodać ulubione dodatki (posiekaną czekoladę, owoce, orzechy etc.)
Ciasto przelać do foremek lub papierowych papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Przez 5 minut piec w temperaturze 220 stopni, potem obniżyć do 180 stopni i piec przez kolejne 10-12 minut (do suchego patyczka). Nie warto pomijać tego kroku – pieczenie w 2 temperaturach gwarantuje chrupiący wierzch i miękki, elastyczny i puszysty środek muffina.
Przepis inspirowany: Little Sweet Baker
Smacznego!
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2019/01/niezawodne-muffiny-6-skladnikow.html