Wykonanie
Tak, tak… to już 6 lat! I tradycyjnie, jak co roku, 10 czerwca piekę tort i publikuję post. Tym razem proponuję boski tort
bezowy. Pierwszy raz w życiu piekłam
bezę. Jestem zadowolona z rezultatów, ale muszę przyznać, że ten tort jest dla miłośników mega słodkich deserów. Jakby tego było mało dodałam nutellę i
bitą śmietanę :D Orzeźwienia nadają lekko kwaśne
owoce. Generalnie deser nie jest trudny i pracochłonny w przygotowaniu. Tylko
beza siedzi dość długo w piekarniku. Oczywiście podczas jej pieczenia nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika. Trzeba zostawić ją w spokoju. Tort należy przełożyć kremem tuż przed podaniem. Bardzo polecam :)Gdybyście nie wiedzieli co zrobić z
żółtkami to proponuję przygotować
truskawki zapiekane pod koglem moglem .Składniki
Beza:
białka jajek, 6 szt. każde po ok. 40 gszczypta
solidrobny
cukier, 250 g
ocet lub
sok z cytryny, 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana, 1 łyżeczkaKrem:
śmietana tortowa 36%, 350 ml
śnieżka, 1 opakowanie
żelatyna, 2
płatkiDodatkowo:nutella, 4 łyżki
owoce, po garści
malin,
truskawek i
morelilistki
miętySposób przygotowania
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Stopniowo (po 1 łyżce) dodawać
cukier. cały czas miksując Następnie wlać
ocet lub sok. Chwilę miksować. Na koniec wsypać
mąkę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na niskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować 2 krążki o średnicy około 20 cm. Aby ułatwić sobie to zadanie
można ołówkiem narysować koła na papierze.Piekarnik rozgrzać do 150 stopni Celsjusza i ustawić na funkcję góra-dół. Włożyć blaszkę na środkową półkę i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec około 2,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki.
Bezę zostawić do wysuszenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Śmietanę ubić na sztywno. W międzyczasie przygotować
żelatynę wg instrukcji na opakowaniu.
Śnieżkę i
żelatynę dodać do
śmietany. Chwilę miksować.Jedną
bezę ułożyć na paterze. Posmarować połową nutelli i ubitej
śmietany. Ułożyć
owoce (mniejszą część). Czynność powtórzyć jeszcze raz. Ozdobić
miętą.