Sałatka Caprese miała odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Tradycyjnie ze świeżą bazylią, którą u mnie zastąpiła rukola. Podane składniki wystarczą na 4 spore słoiczki.Sałatka Caprese w słoikublue_megi Sałatka Caprese miała odzwierciedlać kolory włoskiej flagi Print ThisServes: 4 Prep Time: 10 minutRating: 5 . 0 /5( 1 voted )Ingredients2 szklanki pomidorów cherry pokrojonych na połówki1 szklanka kulek mini mozzarelli1 czerwona cebula pokrojona w cienkie piórka4 spore garście rukolikiełki słonecznikaSos balsamiczny:2/3 szklanki białego octu balsamicznego1/2 szklanki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnkusól i pieprz do smakuInstructionsWszystkie składniki sosu balsamicznego dokładnie mieszamy.W słoiczkach układamy warstwami pokrojone pomidorki, cienkie piórka cebuli, mini mozzarelle, kiełki słonecznika i rukolę.Polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.NotesMożemy zabrać sałatkę ze sobą do pracy, a w osobnym słoiczku sos. W upalny dzień to najlepszy pomysł na drugie śniadanie.