Wykonanie
Jak smakuje Polska kuchnia? Zapewne większości z Was kojarzy się ze smakiem
kapusty,
grzybów,
mięsa… no i słusznie! Typowe polskie potrawy to
między innymi bigos oraz kotlet
schabowy – tak wynika z badania Kantar TNS na zlecenie MAKRO Polska .Badanie zostało przeprowadzone w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, który ma edukować Polaków na temat bogactwa naszej, polskiej i pysznej kuchni. Cieszę się, że takie inicjatywy powstają, ponieważ pozwalają odkrywać nam na nowo rodzime smaki, o których zapominamy w pogoni za czymś co orientalne, trudno dostępne. To co mnie zmartwiło, to
wyniki badania, które pokazały, że Polacy nie uważają siebie za naród propagujący i pielęgnujący swoją kuchnię, dlatego
pora to zmienić i odnaleźć te smaki, którymi warto się chwalić na płaszczyźnie międzynarodowej. W związku z tym niżej mam dla Was przepis na zadziwiający, nietypowy Torcik z
kapusty, wzorowany na historycznej recepturze z 1686 roku, przygotowany przez Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla
Jana III w Wilanowie.Pod przepisem znajdziecie także wiele ciekawostek na temat badania przeprowadzonego w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne – zobaczcie koniecznie!Przepis na torcik z
kapusty - źródło oryginalnej receptury:
Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r.Porcji: 1Składniki400 g masy na ciasto półkruche1
dynia piżmowa (ok 1 kg)500 g
kapusty kiszonej200 ml
wina białego wytrawnego100 g
masła100 ml
śmietany 36%2 laski
cynamonu60 ml
octu piwnego100 ml
mioduGałka muszkatołowaSól/pieprz
grochPrzepis1
Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni.2
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy
wino, laski
cynamonowe oraz szczyptę
pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem.3Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy
groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut.4Kiedy
dynia jest już miękka wkładamy ją do małego rondla, dolewamy
śmietanę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy jednocześnie blendując bardzo dokładnie, na koniec dodajemy
masło oraz
sól i
pieprz. Doprawiamy
solą oraz
pieprzem.5Kiedy
kapusta jest już miękka gotujemy ją bez przykrycia do momentu aż odparujemy całą ciecz po czym studzimy.6Doprawiamy
octem i
miodem a następnie nakładamy do tartoletek i serwujemy na musie z dyni.
*wpis powstał we współpracy z
marką MAKRO Polska