Wykonanie
Miodowa
pierś kurczaka ze
szpinakiem i
pomidorkami koktajlowymi to doskonały pomysł na szybki oraz pożywny obiad. Jak wiecie, kocham proste, minimalistyczne przepisy, ponieważ uważam, że sam sekret smaku tkwi w odpowiednim doborze produktów, a nie ich ilości. Używanie składników dobrej jakości pozwoli nam, nawet z ich małej ilości stworzyć danie, którym nasza rodzina i bliscy będą zachwyceni. Taki właśnie jest przepis na
miodową pierś kurczaka za
szpinakiem i
pomidorkami koktajlowymi.Do mojego dania z
kurczakiem użyłam zaledwie 5 składników oraz kilku przypraw, które zawsze mam w kuchni. Poniższy przepis jest bardzo prosty, kolorowy i smaczny. Przy przygotowywaniu tego dania nie musimy się martwić, że coś nie wyjdzie – potęga tkwi w prostocie. Was także zachęcam do skomponowania własnego dania z 5 składników i zgłoszenia go do wspaniałego konkursu GO SIMPLE Lurpak 🙂 Do wygrania atrakcyjny sprzęt kuchenny.Sama akcja GO SIMPLE ma na celu zainspirowanie Polaków, że nie liczy się ilość, a jakość składników, co doskonale wpisuje się także w mój styl kuchni. Zachęcam Was do wprowadzenia idei minimalizmu w Waszej kuchni 🙂 No i… nie bójcie się eksperymentować! Z dobrymi składnikami zawsze stworzycie niezapomniane dania!Zobacz też inne proste przepisy:Szaszłyki caprese – idealne na grillaPlacuszki z
batatów i
ziemniakówFilet rybny pieczony w piekarniku
Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładnikipojedyncza
pierś z kurczaka2 garście
szpinakugarść
pomidorków koktajlowych3 łyżki
miodu100g Lurpak Premium
miks lekko solonydodatki: 2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa, 2 łyżki
soku z cytryny, pół łyżeczki
ostrej paprykiPrzepis1
Pierś kurczaka dzielimy na dwie równe części i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Mięso solimy oraz
pieprzymy z obu stron.
Miód mieszamy z łyżką
soku z cytryny oraz
ostrą papryką - polewamy składnikami
kurczaka i dokładnie mieszamy, aby marynata pokryła dokładnie
mięso. Odstawiamy na około 30 minut.2Na patelni rozpuszczamy 50 g
miksu LURPAK, podsmażamy na nim
czosnek pokrojony w plasterki - do zrumienienia. Następnie dodajemy
szpinak. Smażymy do momentu, aż
szpinak straci swoją objętość. Doprawiamy
gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę
soku z cytryny,
sól oraz
pieprz. Następnie dodajemy
pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy około 3 minut.3Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, rozpuszczamy na niej 50 g
miksu LURPAK oraz grillujemy
kurczaka około 5 minut na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Podajemy z wcześniej przygotowanym
szpinakiem z
pomidorkami.
* przepis powstał we współpracy z
marką LURPAK