Wykonanie
Cukinie faszerowane
mięsem mielonym to przepyszne, efektowne danie, idealne na letni obiad. Na jego przygotowanie będzie potrzebowali około godziny. Na początku oczywiście, należy przygotować
mięso mielone i odpowiednio je doprawić, a następnie faszerować nim
cukinie.
Cukinie faszerowane z
mięsem mielonym według mnie doskonale komponują się z kwaśną
śmietaną. Pamiętajcie także, że
cukinia to jedno z tych warzyw, które są niskokaloryczne, więc taki posiłek także Wam pójdzie na zdrowie, nie idąc w
boczki 🙂 Do przygotowania
cukinii faszerowanych wybierzcie warzywa średniej wielkości.
Zobacz też:
Zielona, warzywna zapiekanka z
mięsem mielonymMakaron z
cukinii z
boczkiem i
kaparamiWegetariański pasztet z
cukiniiPorcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
2
cukinie500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
szalotka2 ząbki
czosnkupomidorłyżka
słodkiej paprykiłyżka
oreganoser żółty do posypania
cukiniikilka
pomidorków koktajlowych
sól i
pieprzopcjonalnie:
śmietana do podania
Przepis
1
Cukinie kroimy na pół (wzdłuż) i pozbywamy się z nich gniazd nasiennych - wydrążamy z nich łódeczki.
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2
Szalotkę kroimy w kostkę,
czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie
oleju, kiedy się zeszklą, dodajemy na patelnię
mięso.
3
Mięso smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do niego pokrojonego
pomidora,
oregano oraz
słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym
mięsem nadziewamy
cukinie.
4
Wkładamy je do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy
cukinie i nakładamy na nie
pomidorki oraz posypujemy
startym serem. Pieczemy kolejne 10 minut. Po tym czasie danie jest gotowe.
Porady
Jeżeli lubicie zapiekanki bardziej przypieczone, chrupiące, pod koniec pieczenia zwiększcie temperaturę piekarnika.