Wykonanie
Muffinki
czekoladowe zrobicie w mig! No może… w 40 minut 😉 Są przepyszne! Dobrze wyrośnięte, nie za słodkie, mocno
czekoladowe, a dodatkowo nadziane
czekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka 🙂 Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest lekkie oraz pulchne.Z tego przepisu wyjdzie Wam 12 malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec.Tym razem, w przygotowaniu muffinek pomógł mi KENWOOD Chef XL Titanium, który idealnie wyrobił moje
czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast.Zobacz też:
Ciasteczka owsiane z
żurawinąSernik z
jogurtów greckichKruche rogaliki
drożdżowe z
jabłkamiJak zrobić
czekoladowe muffinki - przepisPorcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania: 40 minutSkładniki1,5 szklanki
mąki0,75 szklanki
cukru0,5 szklanki
jogurtu naturalnegojajkołyżeczka
sodyszczypta
soli1/2 szklanki
oleju2 łyżki
kakao100 g czekolady/
czekolady z orzechamiPrzepis1Łączymy ze sobą najpierw mokre składniki:
jogurt,
jajko oraz
olej.2Następnie, cały czas mieszając dodajemy
mąkę,
cukier,
sodę,
sól oraz
kakao.3Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję, dodajemy posiekaną
czekoladę i dokładnie mieszamy.4Gotową masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem.56 dużych muffinek pieczemy około 30 minut, aż zaczną pękać na wierzchu, a 12 małych muffinek pieczemy około 15 minut.
*wpis powstał we współpracy z
marką KENWOOD