Wykonanie
Makaron w sosie gorgonzola z
boczkiem to wspaniały pomysł na szybki obiad! Wystarczy Wam zaledwie dwadzieścia minut i danie gotowe. Potrzebujemy kilka składników:
makaronu,
sera,
śmietanki,
boczku oraz kilku przypraw. Na pewno polubicie takie połączenie 🙂
Powiem Wam, że ja przepadłam po zrobieniu tego
makaronu i
będę robić go częściej – zdecydowanie. Chociaż, co się dziwić, jak jestem wielbicielką
serów oraz
boczku… 🙂 Mam nadzieję, że
makaron w sosie gorgonzola z
boczkiem również Wam przypadnie do gustu. Koniecznie
dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakowało! Jestem bardzo ciekawa! Seromaniacy będą zachwyceni!Zobacz też:
Makaron z
suszonymi pomidorami,
kurczakiem i
serem pleśniowymPorcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładniki100 g
boczku w plasterkach150 g
sera gorgonzola lub
sera pleśniowego lazur200 g słodkiej
śmietanki 30%pół łyżeczki
gałki muszkatołowejpieprzopcjonalnie:
zioła do ozdoby
makaronPrzepis1
Boczek kroimy w drobniejsze plasterki i podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia.2
Śmietankę podgrzewamy w rondelku oraz dodajemy do niej pokruszony
ser,
gałkę muszkatołową oraz odrobinę
pieprzu. Gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż
ser się rozpuści i całość zgęstnieje.3W międzyczasie gotujemy
makaron. Łączymy go z sosem
serowym oraz
boczkiem. Dokładnie mieszamy.4Nakładamy na talerze, ozdabiamy
ziołami oraz posypujemy świeżo mielonym
pieprzem.