ßßß Cookit - przepis na Krupnik tradycyjny – jak ugotować?

Krupnik tradycyjny – jak ugotować?

nazwa

Wykonanie

Krupnik tradycyjny – w dzieciństwie nie przepadałam, a wręcz nie lubiłam tej zupy. Jedynie co mnie to satysfakcjonowało to zupa pomidorowa, barszcz biały czy zupa ogórkowa. Jednak jak wiecie, wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Tak samo, jak nie lubiłam kiedyś czosnku i nie wyobrażałam sobie, jak można coś o czosnkowym smaku przełknąć. Dziś czosnek w mojej kuchni króluje i mam go zawsze w zapasie. Wracając do krupniku, to smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także indyka czy kaczki.
Zobacz też:
Zupa porowa
Zupa pomidorowa
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów
Porcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
2 skrzydełka lub kawałek żeberka
2 duże marchewki
2 średnie pietruszki
kawałek selera
kawałek białej części pora
ziemniak
1/3 szklanki kaszy jęczmiennej
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
garść natki pietruszki
Przepis
1
Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy mięso się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wkładamy marchewki, pietruszki, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wyjmujemy je z wywaru.
2
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do wywaru, a następnie wsypujemy kaszę jęczmienną. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo kaszy, by krupnik nie powstał zbyt gęsty - kasza może nawet potroić objętość.
3
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 30 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie, a kasza nabierze objętości. Gdyby stało się tak, że krupnik będzie zbyt gęsty, dodajcie śmiało odrobinę wody.
4
Na koniec wrzucamy natkę pietruszki i jeżeli potrzeba doprawiamy jeszcze raz solą oraz pieprzem.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/02/krupnik-tradycyjny-jak-ugotowac