Wykonanie
Krupnik tradycyjny – w dzieciństwie nie przepadałam, a wręcz nie lubiłam tej zupy. Jedynie co mnie to satysfakcjonowało to zupa pomidorowa, barszcz biały czy zupa ogórkowa. Jednak jak wiecie, wraz z
wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Tak samo, jak nie lubiłam kiedyś
czosnku i nie wyobrażałam sobie, jak można coś o
czosnkowym smaku przełknąć. Dziś
czosnek w mojej kuchni króluje i mam go zawsze w zapasie. Wracając do krupniku, to smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj
żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także
indyka czy
kaczki.Zobacz też:Zupa porowaZupa pomidorowaZupa krem pomidorowa – z pieczonych
pomidorówPorcji: 4-6 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki2 skrzydełka lub kawałek
żeberka2 duże
marchewki2 średnie
pietruszkikawałek
selerakawałek białej części
poraziemniak1/3 szklanki
kaszy jęczmiennejliść laurowy2 ziarna
ziela angielskiegosól i
pieprz do smakugarść
natki pietruszkiPrzepis1
Mięso zalewamy dwoma litrami zimnej
wody. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy
mięso się zagotuje zdejmujemy szumowiny i wkładamy
marchewki,
pietruszki,
selera,
pora,
liść laurowy i
ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wyjmujemy je z
wywaru.2Warzywa kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. Dodajemy wszystkie warzywa do
wywaru, a następnie wsypujemy
kaszę jęczmienną. Ważne jest, aby nie dodawać zbyt dużo
kaszy, by krupnik nie powstał zbyt gęsty -
kasza może nawet potroić objętość.3Całość doprawiamy
solą i
pieprzem. Gotujemy kolejne 30 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie, a
kasza nabierze objętości. Gdyby stało się tak, że krupnik będzie zbyt gęsty, dodajcie śmiało odrobinę
wody.4Na koniec wrzucamy
natkę pietruszki i jeżeli potrzeba doprawiamy jeszcze raz
solą oraz
pieprzem.