Wykonanie
Risotto z
krewetkami i
cukinią to danie, które wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko. Delikatna
cukinia,
krewetki, to wszystko w pysznym “własnym” sosie… idealnie się komponuje. Całość dopełnia oczywiście
czosnek,
parmezan i świeżo mielony
pieprz. To jedno z tych dań, które
będę przygotowywać często. Także nie zawahałabym się podać go gościom, którzy nie lubią
krewetek. Sądzę, że po tym risotto, na pewno by się przekonali do ich smaku. Risotto z
krewetkami i
cukinią sprawdzi się także na kolacji we dwoje… w końcu
owoce morza to afrodyzjak 😀 Także smacznego i miłych wieczorów 🙂Zobacz też:Risotto z
suszonymi pomidorami i
natką pietruszkiRisotto z
groszkiem cukrowymKrewetki w cieście
piwno-
kokosowymCzosnkowe krewetki z
ryżemPorcji: 3 Czas gotowania: 40 minutSkładniki250 g
krewetekśrednia
cukiniaśrednia
cebulaszklanka
ryżu do risotto100 ml białego
wytrawnego wina0,5 l
bulionugarść
parmezanu3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy2 łyżki
masłasól i
pieprz do smaku
natka pietruszki do podaniaPrzepis1
Cebulkę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
Cukinie kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy na
oliwie na patelni. Smażymy do zeszklenia.2Następnie na patelnie dodajemy
ryż i smażymy dosłownie 2-3 minuty. Zlewamy
winem. Gotujemy, aż
wino odparuje. Następnie na patelnie wlewamy chochlę
bulionu, gotujemy całość, aż
bulion odparuje. Czynność powtarzamy kilka
razy, do momentu, aż
ryż będzie miękki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.3W międzyczasie
czosnek drobno siekamy. Na drugiej patelni rozpuszczamy
masło i podsmażamy
czosnek oraz
krewetki - około 4 minut. Całość z patelni (razem z
masłem i
czosnkiem) dodajemy do wcześniej przygotowanego
ryżu. Dodajemy
parmezan. Mieszamy. Podajemy posypane
natką pietruszki oraz
pieprzem.