Wykonanie
Przepis powstał w wyniku inspiracji przepisem Bezglutenowej MamySkładniki:
mąka ryżowa 300 g
mąka gryczana 100 g
mąka kokosowa 100 g
amarantus ekspandowany 50 g
ziarna słonecznika i dyni 50 g
sól 1,5 łyżeczki
olej rzepakowy 2 łyżkizakwas jaglany 350 g
woda mineralna gazowana około 600 mlWykonanie:Do wykonania
chleba konieczny jest aktywny zakwas. W tym celu dzień wcześniej wyjmuję gotowy zakwas z lodówki i dokarmiam go dwa
razy (rano i wieczorem), dokładając
mąki jaglanej i dolewając
wody gazowanej. Kolejnego dnia czynność powtarzam. Za robienie
chleba zabieram się wieczorem, tak, żeby przez noc ciasto mogło pracować.Do dużego garnka wsypuję wszystkie
mąki,
amarantus, ziarna,
sól,
olej i zakwas. Całość wyrabiam kilka minut łyżką, dolewając stopniowo
wody gazowanej. Ciasto musi
mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie całość smaruję lekko
olejem i przykrywam pokrywką. Pozostawiam w ciepłym miejscu przez całą noc. Rano przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 35 °C na około 2,5 h. Pod koniec tego czasu ponownie smaruję ciasto odrobiną
oleju i nagrzewam piekarnik do 190 ° C. Piekę
chleb przez 1 h i 15 min lub nieco dłużej, do suchego patyczka.Oto efekt końcowy:
Smacznego