Wykonanie
Ten niezwykły przepis z dwóch składników, pozwoli Wam wyczarować większość smakołyków, które można znaleźć w typowej piekarni:
bułki, rogaliki,
bagietki, bajgle, precle, słodkie wypieki, pizzę,
chlebki pita i tortillę. Jest doskonałą bazą do eksperymentów, nawet jeśli zupełnie nie potraficie piec. Pierwszy raz natknęłam się na ten przepis na amerykańskim YouTube i przyznam szczerze, że nie byłam pod wrażeniem, bo przedstawiony został jako proste ciasto na pizzę z
mąki i
greckiego jogurtu. Nie oszukujmy się – zrobienie ciasta na pizzę to żadna filozofia i można je przygotować na milion sposobów.
Potem, zupełnie przez przypadek zobaczyłam jak ktoś z tego samego ciasta piecze bajgle i paluchy
chlebowe i wtedy coś zaświtało. Okazało się, że efekty eksperymentów przeszły moje najśmielsze oczekiwania! Metodą prób i błędów ustaliłam idealne (według mnie) proporcje, aby samo ciasto nie było zbyt klejące, ani zbyt suche. Amerykanie używają w tym przepisie
mąki samorosnącej, o którą u nas ciężko, ale łatwo przeskoczyć ten problem dodając odrobinę
proszku do pieczenia. Trzeba jednak zaznaczyć, że wypieki z tego przepisu NIE SĄ takie same jak wypieki
drożdżowe. ,,Drożdżówka” czy rogaliki bez
drożdży owszem wyrosną, ale można odczuć różnicę w smaku i konsystencji. Nie zmienia to faktu, że upieczenie domowych bułeczek w 30 minut czy przygotowanie domowych
chlebków pita z dobrych składników to niesamowita frajda! Do eksperymentów użyłam 3 rodzajów
mąki: pszennej zwykłej (typ 550), pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) oraz żytniej pełnoziarnistej (typ 2000). Przy każdym wypieku wyszczególniam, które
mąki polecam (z którymi wypieki się udały), co nie oznacza, że nie można z nimi eksperymentować. Mam nadzieję, że ten przepis pobudzi Waszą wyobraźnię i skutecznie zmotywuje do szaleństw w kuchni :)Składniki►
mąka samorosnąca [1,5 szklanki] lub jej domowa wersja [1,5 szklanki
mąki + 1 łyżeczka
proszku do pieczenia]►
jogurt grecki [200 g / 1/2 dużego opakowania]Dodatkowo► wybrane dodatkiPrzygotowanieWymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
jogurtem i wybranymi dodatkami (
sól,
cukier, ulubione
przyprawy i
zioła). Wyrobić ciasto w misce, a
potem zagnieść na podsypanej
mąką stolnicy.PIZZA: Z przepisu wyjdzie jedna duża lub dwie mniejsze sztuki. Ciasto rozwałkować, ułożyć dodatki i piec 15-20 minut w 200 stopniach. Polecana
mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).BUŁKI/BAGIETKI./BAJGLE : Ciasto podzielić na 4 lub 6 kawałków, uformować bułeczki, posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami/pestkami/ziołami. W trakcie zagniatania, do samego ciasta można też dosypać ulubione dodatki np.
ziarna słonecznika. Piec przez 20-30 minut w 200 stopniach (mniejsze bułeczki krócej,
bagietki dłużej). Polecana
mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).CALZONE: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły placek. Na połowie ułożyć wybrane dodatki, zamknąć jak pierożka, posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana
mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).PRECLE: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek i przepleść jego końcówki
między sobą na kształt precla. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać gruboziarnistą
solą i piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana
mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie),
mąka pszenna pełnoziarnista.TORTILLE: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły, bardzo cienki placek. Opiekać na suchej, mocno rozgrzanej patelni ok 2-3 minuty z każdej strony. Polecana
mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
CHLEBKI PITA: Ciasto podzielić na 4 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły placek o grubości ok. 2 cm. Piec przez 15 minut w 200 stopniach. Polecana
mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
PIECZYWO FIŃSKIE: Ciasto podzielić na 4-6 części, z każdej części uformować kulkę i rozwałkować na mały, okrągły lub prostokątny placek o grubości ok. 2 cm. Nakłuć wykałaczką w wybrany wzór. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana
mąka: żytnia pełnoziarnista.SŁODKIE WYPIEKI: Do ciasta dodać 2-3 łyżki
cukru. Postępować jak w przypadku formowania klasycznych drożdżówek, bułeczek, rogalików. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
jajkiem. Piec przez 20-30 minut w 200 stopniach (te z mokrym nadzieniem będą się piekły dłużej). Polecana
mąka: pszenna zwykła.PALUCHY
CHLEBOWE : Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować sosem lub
masłem i posypać ziarnami i
przyprawami. Pociąć w podłużne paski, każdy z osobna skręcić kilka
razy. Piec przez 20 minut w 200 stopniach. Polecana
mąka: pszenna zwykła, mieszanka pszennej zwykłej z pszenną pełnoziarnistą (po połowie).
KIEŁBASKI W
CIEŚCIE: ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na kształt okrągłego placka i podzielić na 16 kawałków. Każdy trójkątny kawałek delikatnie dodatkowo rozwałkować, zawinąć
kiełbaskę od strony szerszego końca. W przypadku dłuższych kiełbasek/parówek/kabanosów, można pokroić ciasto na podłużne paski i zawijać od góry do dołu. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec przez 20 minut w 200 stopniach.Smacznego!