Wykonanie
Jeśli myślicie, że kanapka to tylko kawał
chleba z
szynką i
serem, czas zmienić nastawienie. Dzisiaj mam dla Was kilka propozycji na kanapki w wersji słodkiej. Jesteście gotowi?1. Kanapka z jambon,
śliwką,
miętą i
sosem balsamicznymTaką inspirację kanapkową przywieźliśmy ze
słonecznej Portugalii. Jedliśmy ją przechadzając się ulicami
Porto i została z nami. Jest po prostu doskonała!2. Kanapka z
cheddarem i
jabłkiemW dzieciństwie do szkoły dostawałam standard kanapkowy. Czyli
chleb z
szynką i
serem. Do tego babcia dorzucała
jabłko. Wiem, że to może brzmieć dziwnie, ale lubiłam zagryzać kanapkę
jabłkiem. Po latach zrobiłam swoją wersję. Zrezygnowałam z
szynki i myślę, że wyszło naprawdę świetnie.3. Kanapka z
ricottą,
truskawkami i
sosem balsamicznymTą kanapką zawsze rozpoczynam sezon
truskawkowy. Jest absolutnie nieziemska!4. Kanapka z
serem pleśniowym i
żurawinąSzybka, prosta i smaczna kombinacja. Jeśli lubicie
sery pleśniowe, to opcja dla Was.5. Kanapka z
białym serem i
borówkamiZrobiłam ta kanapkę kiedy nie miałam weny na to, co przygotować sobie na śniadanie. Zasmakowała nie tylko mnie, ale i mojemu synowi, który kocha
borówki nad życie.6. Kanapka z
bryndzą i karmelizowaną
marchewkąKarmelizowana, słodka
marchewka świetnie łączy się z lekko słoną
bryndzą. Połączenie nietypowe, ale na pewno warte wypróbowania.7. Kanapka z
figą,
ricottą i
sosem balsamicznymPo tym jak wpakowałam
truskawkę na kanapkę, postanowiłam pokombinować jeszcze trochę.
Figa tez świetnie się sprawdzi na kanapce.8. Kanapka z
kozim serem,
rukolą i
dżemem porzeczkowymTo kanapka to kolejny efekt naszych podróży. Podobną, bo z
dżemem kaktusowym, zjedliśmy na Fuerteventurze i muszę przyznać, że przepadłam.Smacznego!