Wykonanie
Dzień dobry kochani. Jak tam wasze humory i samopoczucie ? ja jakoś staram się nie poddawać aurze pogodowej. Wczoraj myślałam, że zwariuje, tak bardzo chciało mi się spać. Rano nie mogłam się obudzić a w pracy myślałam, że padnę i już. Bolały mnie oczy, ziewałam ciągle jak szalona. W domu też nie było lepiej, ale postanowiłam się nie poddawać. Ugotowałam gar zupy i zrobiłam
bagietki. Oczywiście jak usiadłam na chwilę na kanapie to oczy mi się zamknęły i zasnęłam, po kilku minutach się zerwałam i mówię do siebie - no nie, nie
będę spać. Ubrałam buty i siadłam na rower, ćwiczenie jednak jest dobre na obudzenie.
Powiem wam, że nie chciało mi się jak diabli, ale jak już się wymęczyłam to poczułam się znacznie lepiej.A wracając do
bagietek, kochani polecam wam je szczerze, są szybkie, łatwe i po prostu pyyyyszne. Każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. Zainspirowałam się przepisem na
bagietki z bloga Arabeska Waniliowa . Zmieniłam nieco składniki i wyszły wspaniałe, chrupiące
bagietki. Nie można obok nich przejść obojętnie.Kochani a wy coś ćwiczycie w
domku, chodzicie na jakiś
fitness ? napiszcie w komentarzu co lubicie ćwiczyć, co sprawia wam przyjemność. Ja planuje jeszcze zapisać się na basen, bo to zbawienne dla mojego kręgosłupa. Życzę wam miłego dnia, przesyłam duuuużo pozytywnej energii na cały dzień.Składniki:- 600 g
mąki pszennej typ 500- 150 g
mąki żytniej typ 720- 4 łyżeczki
suszonych drożdży lub 45 g świeżych- 330 ml ciepłej
wody- 300 ml
jogurtu naturalnego- łyżeczka
soli- szczypta
cukruDo miski wsypujemy
mąkę pszenną i żytnią. Dodajemy
sól i szczyptę
cukru.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do
mąki dodajemy
jogurt i mieszamy, wlewamy
wodę z
drożdżami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.Ciasto dzielimy na cztery części i formujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół.
Bagietki spryskujemy
wodą, spryskujemy także piekarnik, pieczemy
bagietki przez 35 minut. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę, aby przestygły.