ßßß Cookit - przepis na Bagietki pszenno-żytnie

Bagietki pszenno-żytnie

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. Jak tam wasze humory i samopoczucie ? ja jakoś staram się nie poddawać aurze pogodowej. Wczoraj myślałam, że zwariuje, tak bardzo chciało mi się spać. Rano nie mogłam się obudzić a w pracy myślałam, że padnę i już. Bolały mnie oczy, ziewałam ciągle jak szalona. W domu też nie było lepiej, ale postanowiłam się nie poddawać. Ugotowałam gar zupy i zrobiłam bagietki. Oczywiście jak usiadłam na chwilę na kanapie to oczy mi się zamknęły i zasnęłam, po kilku minutach się zerwałam i mówię do siebie - no nie, nie będę spać. Ubrałam buty i siadłam na rower, ćwiczenie jednak jest dobre na obudzenie. Powiem wam, że nie chciało mi się jak diabli, ale jak już się wymęczyłam to poczułam się znacznie lepiej.
A wracając do bagietek, kochani polecam wam je szczerze, są szybkie, łatwe i po prostu pyyyyszne. Każdy sobie z nimi poradzi bez problemu. Zainspirowałam się przepisem na bagietki z bloga Arabeska Waniliowa . Zmieniłam nieco składniki i wyszły wspaniałe, chrupiące bagietki. Nie można obok nich przejść obojętnie.
Kochani a wy coś ćwiczycie w domku, chodzicie na jakiś fitness ? napiszcie w komentarzu co lubicie ćwiczyć, co sprawia wam przyjemność. Ja planuje jeszcze zapisać się na basen, bo to zbawienne dla mojego kręgosłupa. Życzę wam miłego dnia, przesyłam duuuużo pozytywnej energii na cały dzień.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 500
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 4 łyżeczki suszonych drożdży lub 45 g świeżych
- 330 ml ciepłej wody
- 300 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią. Dodajemy sól i szczyptę cukru. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do mąki dodajemy jogurt i mieszamy, wlewamy wodę z drożdżami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na cztery części i formujemy wałeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ponownie ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół. Bagietki spryskujemy wodą, spryskujemy także piekarnik, pieczemy bagietki przez 35 minut. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę, aby przestygły.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2018/01/bagietki-pszenno-zytnie.html