Na grudniowym spotkaniu o zupach Arletta Kulesza z Little Chef zdradziła nam swój przepis na kruszonkę .Śliwki pod kruszonką – przepis:400 g śliwek (świeżych lub mrożonych)2 łyżki brązowego cukru1 łyżka masła50 g mąki25 g płatków owsianych50 g płatków migdałowych100 g zimnego masła50 g cukru4 strąki kardamonukwaśna śmietanaPiekarnik rozgrzewamy do 200 stopni c. Śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy śliwki i dodajemy dwie łyżki cukru. Podsmażamy, aż owoce puszczą sok i zrobi się gęsty sos. Otwieramy strąki kardamonu, wrzucamy je do moździerza i tłuczemy. Mąkę, płatki owsiane, płatki migdałowe, kardamon, cukier i masło wrzucamy do miski. Mieszamy do uzyskania mokrego piasku. Śliwki rozkładamy do 4 małych naczyń żaroodpornych i pokrywamy kruszonką. Pieczemy około 10-15 minut. Deser podajemy z ubitą kwaśną śmietaną.