Wykonanie
Moje eksperymenty w kuchni ostatnio są rzadkością, dlatego cieszę się, że udało mi się wygospodarować trochę czasu. A tego to mi najbardziej brakuje .... ostatnie zmiany w moim życiu trochę wywróciły mój rytuał domowy.....ale że zmiany są absolutnie pozytywne, to więcej nie narzekam :).A wracając do mojego deseru, jest pyszny nawet po kilku dniach (mnie nawet bardziej smakował niż świeży)...
rabarbar ma konsystencję
dżemu a razem z suchą kruszonką jest idealnym połączeniem.Składniki:4 łodygi
rabarbaru (3-4 szklanki pokrojonego w kostkę)2/3 szklanki
mąki +2 łyżki1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
cukru brązowego1/2 szklanki
płatków owsianych100 g zimnego
masła + tłuszcz do foremekok.8 foremek (ramekin)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 190C (375F).Pokrojony
rabarbar wymieszać z 2 łyżkami
mąki i
cukrem. Foremki natłuścić i wypełnić
rabarbarem do połowy.W misce wymieszać
masło,
płatki owsiane,
cukier brązowy oraz resztę
mąki i powstałą kruszonką posypać gęsto
rabarbar w foremkach. Wszystko zapiekać ok. 35 minut.Można dodatkowo posypać na wierzchu
cukrem pudrem lub podawać z
bitą śmietaną.