Wykonanie
OWSIANE
Crumble pierwszy raz
jadłam w Domu Państwa Paszczaków. Było ze
śliwkami i było pyszne. Mości Pan Paszczak zrobił je w kilka chwil. Troszeczkę zeszło zanim ja zrobiłam swoje pierwsze crumble. Nastał sezon na
rabarbar. Na blogach kulinarnych pełno go pod kruszonką. I u mnie zagościł na
stole. Pomysł na dodanie
płatków owsianych do kruszonki zaczerpnęłam z bloga White
Plate (dzięki Elizko :) ), a
rabarbaru od Dusi (
guru ty moje zdjęciowe!:). Jednak proporcje i cała reszta jest już mojego pomysłu. I wiem, że często zagości u mnie na
stole. Rozpieszczając moich Chłopaków zaserwowałam deser z
lodami śmietankowymi,
bita śmietana i truskaweczkami :) Cieszyły oczy nie tylko moje ... :) Zapraszam !
Składniki :1/4 szklanki
płatków owsianych6-8 łyżek
mąki krupczatki6-8 łyżek
cukru150 g
masła4 duże laski
rabarbaruPłatki owsiane wrzucamy do miksera lub robota kuchennego i drobno mielimy - nie na
makę, ale na mniejsze kawałeczki. Następnie do nich wrzucamy resztę składników, oprócz
rabarbaru ;) Miksujemy całość ale najwyżej 1-2 minuty na najwyższych obrotach. Oczywiście można kruszonkę wykonać tradycyjnie palcami :)
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem, wysypujemy
rabarbar, delikatnie go z wierzchu posypujemy
cukrem. Na to nakładamy kruszonke 0 mozemy wieksze kawałki rozdrobnić w palcach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy ok. 20-30 minut. Podajemy ciepłe. Smaczności :)