Wykonanie
Poziom trudności
Czosnkowe śledzie z
bazylią – doskonała przekąska na zakrapiane wódeczką przyjęcia. Na Sylwestra, imieniny, karnawałowe przyjęcie pasują idealnie, są wyraziste w smaku, pachnące
bazylią, podkręcone pikantnością
papryczki chili. Każdy smakosz
śledziowych przekąsek doceni ten zdecydowany, świeży smak.Składniki:3 – 4 solone płaty
śledziowe (najlepiej
matiasy)3 ząbki
czosnku1 duża garść liści
bazylii1
papryczka chili (z pestkami, jeśli chcemy aby przekąska była ostrzejsza)sok z ½
limonki lub małej
cytrynyolej rzepakowySposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, po 1 godzinie odcedzić i odłożyć na papierowy ręcznik, pokroić na mniejsze (2 cm) kawałki.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Liście
bazylii pokroić w paski. W misce wymieszać pokrojone
śledzie,
czosnek,
bazylię,
papryczkę chili,
sok z limonki i 4 łyżki
oleju rzepakowego.
Całość przełożyć do litrowego słoika, zalać
olejem, zakręcić, schować do lodówki.
Smacznego!