Wykonanie
Super pomysł na
matjasy z
bazylią, którą zresztą bardzo lubię. Przepis znalazłem tutaj . Moja wersja wizualnie trochę odbiega od oryginału, ponieważ ja
bazylię posiekałem, ale na święta zrobię ze zmiksowaną, będzie zielono :)Naprawdę warto wypróbować.
Składniki:- 250 g
matjasów ( miałem lekko solone )- 1
cebula,- 1/2 szklanki
bazylii,- 1 większy ząbek
czosnku,- sok z połowy małej
cytryny,- szczypta
cukru,-
pieprz,- 100 ml
oleju.Wykonanie:
Matjasy wymoczyć w wodzie, po czy pokroić na kawałki.
Cebulę pokroić w półksiężyce zalać wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić i zalać zimną
wodą na kolejne 2 minuty. Resztę składników powinno się zmiksować, ja
bazylię i
czosnek drobno posiekałem. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do słoika i odstawić do lodówki na 24 godziny.