ßßß Cookit - przepis na Czosnkowe śledzie z bazylią – doskonałe pod wódeczkę

Czosnkowe śledzie z bazylią – doskonałe pod wódeczkę

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Czosnkowe śledzie z bazylią – doskonała przekąska na zakrapiane wódeczką przyjęcia. Na Sylwestra, imieniny, karnawałowe przyjęcie pasują idealnie, są wyraziste w smaku, pachnące bazylią, podkręcone pikantnością papryczki chili. Każdy smakosz śledziowych przekąsek doceni ten zdecydowany, świeży smak.
Składniki:
3 – 4 solone płaty śledziowe (najlepiej matiasy)
3 ząbki czosnku
1 duża garść liści bazylii
1 papryczka chili (z pestkami, jeśli chcemy aby przekąska była ostrzejsza)
sok z ½ limonki lub małej cytryny
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie, po 1 godzinie odcedzić i odłożyć na papierowy ręcznik, pokroić na mniejsze (2 cm) kawałki. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Liście bazylii pokroić w paski. W misce wymieszać pokrojone śledzie, czosnek, bazylię, papryczkę chili, sok z limonki i 4 łyżki oleju rzepakowego.
Całość przełożyć do litrowego słoika, zalać olejem, zakręcić, schować do lodówki.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2017/12/czosnkowe-sledzie-bazylia-doskonale-wodeczke