ßßß Cookit - przepis na Najlepsze muffiny bananowe z kawałkami czekolady…

Najlepsze muffiny bananowe z kawałkami czekolady…

nazwa

Wykonanie

Mam koleżankę z dzieciństwa (Madziu, jeśli to czytasz, przesyłam uściski :), która stwierdziła kiedyś, że nie lubi bananów, bo smakują, jak ziemniaki. Może nie do końca się z tym stwierdzeniem zgadzam, ale muszę przyznać, że sama nie pałam do nich wielką miłością. W zasadzie tylko takie zielone, jeszcze lekko niedojrzałe jadam od czasu do czasu na surowo, wszystkie inne lądują w koktajlach, deserach i wypiekach. Zarówno ja i Zuzia zdecydowanie wolimy je w takiej postaci :)
Ponieważ, wbrew wszelkiej logice, zawsze mamy w domu sporą kiść bananów, ciasta i muffiny bananowe goszczą u nas regularnie. Na blogu znajdziecie już kilka naszych ulubionych przepisów z wykorzystaniem tych owoców: ciasto czekoladowe z bananami, nasze ukochane ciasto bananowe z nutellą, czy tort kawowy z bananami na przykład. Wszystkie pyszne i wszystkie warte polecenia. A teraz dołączą do nich muffiny z dzisiejszego przepisu, które pokochaliśmy od pierwszego gryza :)
Banany i czekolada to połączenie idealne, do czego nikogo chyba przekonywać nie muszę. Owoce sprawiają, że ciasto jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość, a czekolada… no cóż, czekolada sprawia, że wszystko smakuje lepiej ;)
Polecam :)
Składniki na 12 muffinek:
3 bardzo dojrzałe banany
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
1/3 szklanki roztopionego i przestudzonego masła (można zastąpić olejem)
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
około 200g dobrej jakości mlecznej czekolady posiekanej niezbyt drobno (u mnie 52%)
Wykonanie:
Banany umieść w misce z oboma rodzajami cukru i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodaj masło, jajko, wanilię, sól, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj wszystko dokładnie.
Do masy wsyp mąkę i wymieszaj łyżką lub szpatułką niezbyt dokładnie. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i raz jeszcze przemieszaj krótko.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami i każdą napełnij do około 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piecz przez około 20 minut, aż muffinki wyrosną ładnie i będą sprężyste w dotyku. Upieczone pozostaw przez chwilę w formie, a potem wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Reklamy
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2018/01/22/najlepsze-muffiny-bananowe-z-kawalkami-czekolady