Wykonanie
Mam koleżankę z dzieciństwa (Madziu, jeśli to czytasz, przesyłam uściski :), która stwierdziła kiedyś, że nie lubi
bananów, bo smakują, jak
ziemniaki. Może nie do końca się z tym stwierdzeniem zgadzam, ale muszę przyznać, że sama nie pałam do nich wielką miłością. W zasadzie tylko takie zielone, jeszcze lekko niedojrzałe jadam od czasu do czasu na surowo, wszystkie inne lądują w koktajlach, deserach i wypiekach. Zarówno ja i Zuzia zdecydowanie wolimy je w takiej postaci :)Ponieważ, wbrew wszelkiej logice, zawsze mamy w domu sporą kiść
bananów, ciasta i muffiny
bananowe goszczą u nas regularnie. Na blogu znajdziecie już kilka naszych ulubionych przepisów z wykorzystaniem tych
owoców: ciasto
czekoladowe z
bananami, nasze ukochane ciasto
bananowe z nutellą, czy tort
kawowy z
bananami na przykład. Wszystkie pyszne i wszystkie warte polecenia. A teraz dołączą do nich muffiny z dzisiejszego przepisu, które pokochaliśmy od pierwszego gryza :)
Banany i
czekolada to połączenie idealne, do czego nikogo chyba przekonywać nie muszę.
Owoce sprawiają, że ciasto jest wilgotne, mięciutkie i długo zachowuje świeżość, a
czekolada… no cóż,
czekolada sprawia, że wszystko smakuje lepiej ;)Polecam :)Składniki na 12 muffinek:3 bardzo dojrzałe
banany1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 szklanki jasnego
cukru muscovado1/3 szklanki roztopionego i przestudzonego
masła (można zastąpić
olejem)1 duże
jajko2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiszczypta
soli1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 i 1/2 szklanki
mąki pszennejokoło 200g dobrej jakości
mlecznej czekolady posiekanej niezbyt drobno (u mnie 52%)Wykonanie:
Banany umieść w misce z oboma rodzajami
cukru i rozgnieć tłuczkiem do
ziemniaków lub widelcem. Dodaj
masło,
jajko,
wanilię,
sól,
cynamon,
proszek do pieczenia oraz
sodę i wymieszaj wszystko dokładnie.Do masy wsyp
mąkę i wymieszaj łyżką lub szpatułką niezbyt dokładnie. Na koniec dodaj posiekaną
czekoladę i raz jeszcze przemieszaj krótko.Formę do muffinów wyłóż papilotkami i każdą napełnij do około 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190ºC i piecz przez około 20 minut, aż muffinki wyrosną ładnie i będą sprężyste w dotyku. Upieczone pozostaw przez chwilę w formie, a
potem wyjmij na kratkę i wystudź całkowicie.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)Reklamy