Przez Marzena 19 grudnia 2017Nadzienie do pierogów raczej zaskakujące i oczywiście nie typowe ale warte trudu zawijania każdego pierożka. Wzorowałm na przepisie specialisty od żywienia, Romana P. i muszę przyznać że połącznie orzechówbakłażana i pomidorów jest już samo wsobie pyszne. Powodzenia.Składnikibakłażan bez skórki, pokrojony w kostkę - 4 szkankiorzechy włoskie - 1 szklankasuszone pomidory w oleju - ok 1/2 szklankipor pokrojony drobno - 1 szklankaczosnek-poszatkowany - 2 żąbkiziemniaki ugotowane- przeciśnięte przez praskę - 3-4 sztukipieprz, sól i przyprawa warzywana do smakuInstrukcjeBakłażan i por pdsmażamy na oleju z przyprawami, dodajemy podkoniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnk.Orzechy miksujemy z pomidorami w robocie kuchennym.Łączymy usmażoną część z masą z orzechowopomidorową i dodajemy ziemniaki doprawiamy do smaku.Każdy z nas ma swoje ulubione i wypróbowane ciasto na pierogi ja użyłam ten przepis .Robimy ciasto i zawijamy pierogi i gotujemy.Podajemy z sosem sojowym.Z przepisu wychodzi ok 30 pierogów.Możemy zaeksperymentować z przyprawmi i dodać np zioła prowansalskie lub zatar.