Wykonanie
Wegański tort
czekoladowy, który można przygotować w jednej misce. Każdy powinien
mieć w swoim zeszycie z przepisami takiego klasyka, niezawodny tort, który można przygotować na każdą okazję. Ten jest wyjątkowy, o bardzo głębokim smaku, podwójnie
czekoladowy, dla fanów
gorzkiej czekolady, chociaż nie brakuje mu
słodyczy. Wierzch można dowolnie modyfikować, posypać
orzechami,
suszonymi owocami czy
czekoladą, a środek przełożyć ulubionym
dżemem. Przygotowuję go na
mące orkiszowej tortowej (typ 450), dzięki
czemu jest zdecydowanie zdrowszy niż na zwykłej
mące pszennej.To najlepszy tort
czekoladowy jaki
jadłam, a to, że jest wegański? Nikt się nie zorientuje! Przygotujecie go bardzo szybko – w mniej niż godzinę, a do tego potrzebujecie bardzo dostępnych składników.Przepis w formie filmowej:2 szklanki
mąki orkiszowej,1/2 szklanki
cukru kokosowego,1 szklanka
kakao w proszku,3 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/4 łyżeczki
soli,1 1/2 szklanki
mleka roślinnego,2 łyżeczki
octu jabłkowego,1 1/4 szklanki puree
dyniowego* (przepis tutaj)2/3 szklanki
oleju kokosowego (płynnego).
Mleko wymieszać z
octem jabłkowym i odstawić na kilka minut. Dodać resztę mokrych składników i całość wymieszać dobrze trzepaczką. Następnie dodać pozostałe, suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia. Ciasto rozłożyć pomiędzy dwie formy o średnicy 20cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec przez 30minut, do suchego patyczka, następnie całkowicie wystudzić.* może być też puree z ugotowanych
jabłek lub
batatów.250g
masła roślinnego,1/2 szklanki
cukru pudru,1 1/2 szklanki
kakao w proszku,50g
gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i przestudzonej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1/4 szklanki
mleka roślinnegoWszystkie składniki oprócz
cukru pudru zmiksować na gładką masę, dodając pomału
cukier do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdyby krem był zbyt rzadki dodać więcej
kakao lub
cukru pudru.Na przestudzony blat wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem i całość przykryć dokładnie kremem. Tort można kroić od razu, moim zdaniem jednak lepiej smakuje schłodzony w lodówce.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2017-11-19Czas przygotowania15MCzas gotowania30MCałkowity czas45MŚrednia ocenabrak ocenyna podstawie 0 ocen