Wykonanie
Pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych i orzechach laskowych to doskonała alternatywa dla smażonych kotletów z
kurczaka. Uprzejmość
marki ePrezenty oraz Frisco, pozwoliła na wykonanie tego pysznego dania! Do jego przygotowania wykorzystałam również produkty HELIO Natura : prażone
orzechy laskowe. To doskonały wybór, gdyż otrzymujemy świetny smak!
Składniki:podwójna
pierś z kurczakaszklanka
płatków kukurydzianychokoło 40 g
orzechów laskowych Helio Naturaduże
jajkomąkasłodkiej papryki,
ostrej papryki,
czosnek w proszku,
sól,
pieprzWykonanie:Piersi oczyszczamy i dzielimy na filety. Oprószamy z każdej strony
solą,
chilli,
pieprzem i
przyprawą do kurczaka. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie
płatki kukurydziane i
orzechy kruszymy w blenderze.
Jajko rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy do niego
sól,
pieprz,
paprykę słodką oraz ostrą i mieszamy do połączenia się składników. Kawałki
kurczaka obtaczamy kolejno w
mące,
jajku oraz w przygotowanej panierce kukurydziano- orzechowej. Kotlety smażymy na złoty kolor, z obu stron na mocno rozgrzanym
oleju. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.