Wykonanie
Składnikifarsz
mięsno-warzywny650 g
wołowiny, mielonej1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 duża
marchewka2
łodygi selera naciowego2 łyżki
oliwy1 puszka
pomidorów1 i 1/2 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
pieprzu1 i 1/2 łyżeczki
soli6 małych dyni hokkaidotrochę
oliwysól125 g
mozzarelli (1 kulka)Wykonanie
dynie umyć, odkroić z nich „czapeczki” i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę oraz czapeczkę nasmarować niewielką ilością
oliwy i posypać niewielką ilością
soli.
Dynie ułożyć otwarciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a obok ułożyć czapeczki (czyli
dynie mają być otwarte). Piec przez ok. 25 min. w 200 ºC
cebulę drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę,
marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę,
łodygi selera również pokroić w drobną kostkę w głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę i zeszklić ją, po chwili dorzucić
czosnek oraz
marchewkę i
seler naciowy. Warzywa podsmażać przez moment, a następnie dodać zmieloną
wołowinę,
tymianek,
rozmaryn,
pieprz i podsmażać całość przez około 5 do 8 minut, aż
mięso się przesmaży. Dodać
pomidory z puszki, całość posolić i podsmażać jeszcze ok. 10 minut. Odstawić na bokfarsz nałożyć do podpieczonych dyni, włożyć je z powrotem do piekarnika (czapeczki dalej mają leżeć obok) i zapiekać jeszcze przez ok. 25 min. w 200 ºC. 10 minut przed końcem wyjąć na chwilę z piekarnika, na
mięsie ułożyć
mozzarellę, wstawić z powrotem i zapiekać jeszcze przez 10 minut lub do momentu aż
mozzarella się rozpuści i delikatnie zacznie rumienić
dynie podawać gorące. Przed podaniem można zamknąć
dynie czapeczką, dla lepszego efektu estetycznego