ßßß Cookit - przepis na Dynia hokkaido faszerowana wołowiną z warzywami

Dynia hokkaido faszerowana wołowiną z warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki
farsz mięsno-warzywny
650 g wołowiny, mielonej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów
1 i 1/2 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki pieprzu
1 i 1/2 łyżeczki soli
6 małych dyni hokkaido
trochę oliwy
sól
125 g mozzarelli (1 kulka)
Wykonanie
dynie umyć, odkroić z nich „czapeczki” i wydrążyć nasiona. Każdą połówkę oraz czapeczkę nasmarować niewielką ilością oliwy i posypać niewielką ilością soli. Dynie ułożyć otwarciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a obok ułożyć czapeczki (czyli dynie mają być otwarte). Piec przez ok. 25 min. w 200 ºC
cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę, łodygi selera również pokroić w drobną kostkę w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić ją, po chwili dorzucić czosnek oraz marchewkę i seler naciowy. Warzywa podsmażać przez moment, a następnie dodać zmieloną wołowinę, tymianek, rozmaryn, pieprz i podsmażać całość przez około 5 do 8 minut, aż mięso się przesmaży. Dodać pomidory z puszki, całość posolić i podsmażać jeszcze ok. 10 minut. Odstawić na bok
farsz nałożyć do podpieczonych dyni, włożyć je z powrotem do piekarnika (czapeczki dalej mają leżeć obok) i zapiekać jeszcze przez ok. 25 min. w 200 ºC. 10 minut przed końcem wyjąć na chwilę z piekarnika, na mięsie ułożyć mozzarellę, wstawić z powrotem i zapiekać jeszcze przez 10 minut lub do momentu aż mozzarella się rozpuści i delikatnie zacznie rumienić
dynie podawać gorące. Przed podaniem można zamknąć dynie czapeczką, dla lepszego efektu estetycznego
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/dynia-hokkaido-faszerowana-wolowina-z-warzywami