ßßß
Aromatyczny serowo-gruszkowy sos jest idealny do włoskich kluseczek gnocchi. Lekko pikantny, a zarazem lekko słodki, komponuje się idealnie. A przy tym jest niezwykle prosty w przygotowaniu.To już trzecia propozycja podania tych kluseczek, po przepisach na gnocchi z masłem szałwiowym i gnocchi w sosie pomidorowym . Natomiast ciasto, to oryginalny, włoski przepis na gnocchi ziemniaczane rozpływające się w ustach.Każdą porcję można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które stanowią powszechnie znany, idealny zestaw smakowy z gruszką i gorgonzolą.porcje dla 2 osóbSkładniki1/2 ilości gnocchi z tego przepisu1 łyżeczka masła1 gruszka50 g śmietanki 30%80 g sera gorgonzolaszczypta pieprzuszczypta soliWykonanieprzygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu . Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzieńgruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę na patelni rozgrzać masło. Dodać gruszkę i podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać porwany na kawałki ser gorgonzola wraz ze śmietanką i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, aż do rozpuszczenia sera, mieszając delikatnienastępnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać, by sos pokrył kluseczkignocchi w sosie rozłożyć na talerzachpodawać natychmiast
Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate. Sos - przepis własny na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus