Wykonanie
Czy lubicie połączenie
bananów i czekolady? To jest ciasto DLA WAS. Ciasto głęboko
czekoladowe, lepkie, ale nie ciężkie.
Banany dodają mu słodkości, aromatu i uroku. Wspaniale nimi pachnie :-). Doskonałe na poprawę nastroju i na spotkanie przy
kawie. Uzupełnia endorfinki tak potrzebne o tej
porze roku ;-).Ale dzisiaj nie tylko o tym. Będzie o Sprawiedliwym Handlu i niewielkim znaczku często umieszczanym na produktach spożywczych m.in. na bananach. O certyfikacie Fairtrade . Pojęcie to nie jest nowe i dla wielu z Was zapewne nie jest obce. Jeśli tylko coś Ci się obiło o uszy, ale nie do końca kojarzysz:
banany z logo Fairtrade nie różnią się wyglądem od innych
bananów, ale pochodzą z plantacji, które sprawiedliwie traktują swoich pracowników oraz uczciwie ich wynagradzają za ciężką pracę. Wspierani są również plantatorzy z
krajów rozwijających się, którzy dzięki sprawiedliwej wymianie handlowej mogą zapewnić swoim pracownikom godziwe warunki pracy i utrzymanie. Bo to, czego nie widzimy to codzienność na plantacji
bananów: praca z pestycydami stosowanymi do ochrony roślin bez odzieży ochronnej, niskie zarobki nieadekwatne do wykonywanej pracy, długie godziny pracy w ciężkich warunkach, zatrudnianie osób nieletnich, brak odpowiedniej opieki socjalnej dla pracowników.Poczytajcie więcej o problemach na plantacjach
bananów, Sprawiedliwym Handlu i w jaki sposób my możemy działać. To my, konsumenci, nie zgadzając się na model wyzysku podyktowany przez wielkie korporacje i niesprawiedliwe reguły w handlu międzynarodowym możemy wspierać tych co znajdują się najniżej w łańcuchu pracowniczym, zapobiegać dyskryminacji oraz zapewnić im godziwe życie a ich dzieci odsunąć od pracy na plantacjach i zapewnić edukację. Kupowanie
bananów Fairtrade to tylko mała cegiełka od nas - jak wiele może zdziałać, jeśli tych cegiełek będzie więcej. Kupuj odpowiedzialnie .Jesteś aktywny w social media? Chcesz wiedzieć więcej?
Śledź Fundację Kupuj Odpowiedzialnie oraz Fairtrade Polska na facebooku.
Składniki na ciasto:60 g
masła120 g gorzkiej lub
deserowej czekolady, posiekanej2 duże
jajka1 niepełna szklanka drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii125 ml (pół szklanki)
mleka150 g
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej3 średniej wielkości lub 2 duże
bananyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.W małym garnuszku roztopić
masło. Gorącym
masłem zalać posiekaną
czekoladę, odłożyć na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić, ale sos może pozostać ciepły.W misie miksera umieścić
jajka (bez rozdzielania na
białka i
żółtka) i
cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany o dużej objętości. Dodać
wanilię i ubić. Dodawać sos
czekoladowy, w dwóch turach, ubijając. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z
mlekiem, mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników (na tym etapie nie używamy już miksera).
Banany obrać, pokroić na plasterki i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 37 - 45 minut. Sprawdzając patyczkiem - nie może być na nim śladów surowego ciasta, ale może być oblepiony od
czekolady (ciasto pieczone zbyt długo będzie suche). Wyjąć, wystudzić w formie.Ponadto:2 duże
banany40 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%50 g
deserowej czekolady, posiekanejWystudzone ciasto wyjąć z formy.
Ostrym nożem ściąć z ciasta niewielką górkę (nie będzie potrzebna) a ciasto przenieść na paterę.W małym garnuszku podgrzać
śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia.Na cieście poukładać pokrojone w plasterki
banany i polać gęstym sosem
czekoladowym.Przechowywać w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).
Zapisz Zapisz