ßßß
Owoce pigwowca są żółte, kwaśne i twarde, ale przy tym bardzo aromatyczne, świetnie nadają się na nalewki, sok do herbaty czy dżem.
Nalewka im jest starsza tym ma ciekawszy smak i jest coraz ciemniejsza (od koloru żółtego, po brunatny). Na zdjęciach prezentuję siedmioletnią nalewkę z pigwowca.Składniki:1 kg owoców pigwowca1 kg cukru½ litra spirytusu 95%½ litr wódkiSposób przygotowania:Owoce pigwowca umyć i pokroić w ćwiartki. Usunąć wszystkie pestki.
Owoce wrzucić do słoja, dosypać cukier, przykryć płócienną lub lnianą ściereczką i odstawić na ok. 10 dni (od czasu do czasu wszystko zamieszać).
Po tym czasie syrop odlać do innego naczynia i dodać do niego spirytus, szczelnie zakręcić. Słoik z owocami zalać wódką, żeby wyciągnąć z nich resztę „dobra” i odstawić na ok 7 dni (zakręcony). Po tym czasie zlać wódkę i przelać ją do wcześniej zlanego syropu ze spirytusem, wymieszać, rozlać do butelek. Butelki schować w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące. Im nalewka starsza, tym lepsza.
Smacznego!