Wykonanie
To niesamowite ciasto jest nie tylko łatwe do przygotowania, miłe w pracy, elastyczne i miękkie, ale jego największa zaleta tkwi w delikatności, jaką uzyskujemy po ugotowaniu. Pierogi pozostają miękkie dłużej, niż te robione na klasycznym cieście, są pyszne, rzadko się rozklejają i dobrze mrożą. Z tego samego ciasta można przygotować delikatne łazanki, idealnie sprawdzą się w wigilijnej
kapuście!Porcje: ok. 120 sztukSkładniki►
mąka pszenna [1 kg]►
ziemniaki [ok. 350 g obranych, surowych]►
jajko [1 sztuka]►
olej lub roztopione
masło [10 g / 1 łyżka]Dodatkowo►
sól [1 łyżeczka]► ciepła
woda [ok. 2 szklanki]PrzygotowanieUgotowane i ostudzone
ziemniaki przecisnąć przez praskę.Do miski dodać
mąkę,
ziemniaki,
sól,
jajko i
olej. Wymieszać drewnianą łyżką.Stopniowo dodawać ciepłą
wodę i zagniatać.Dodawać
wodę po trochu, aż do osiągnięcia zwartej kuli z ciasta. Ilość
wody może się różnić w zależności od
mąki,
ziemniaków i rozmiaru
jajka, najlepiej obserwować konsystencję i dodać tyle, ile potrzeba. U mnie zwykle wychodzą dokładnie 2 szklanki.Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać przez 10-15 minut, do osiągnięcia elastycznej, lśniącej kuli z ciasta. W razie potrzeby podsypywać
mąkąCiasto jest gotowe na pierogi i/lub łazanki!Smacznego!