Wykonanie
niedziela, 26 Listopad 2017, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Kapusta, którą co roku przygotowuję na wigilijny stół.Składniki:600 g
kapusty600 g
grochu łuskanegoduża
cebula2 łyżki
masłałyżka
oleju2 łyżki
mąki1/3 łyżeczki mielonego
kminku1/3 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzusól do smaku
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Kroimy. Przekładamy do garnka, dolewamy szklankę
wody. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż
kapusta będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy
groch (idealny jest lekko rozgotowany).
Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na patelni roztapiamy
masło z dodatkiem łyżki
oleju. Szklimy
cebulę. Utrzymujemy cały czas mały ogień, aby się nie przyrumieniła. Gdy
cebula będzie całkiem miękka dodajemy
mąkę i przesmażamy jeszcze przez chwilę, mieszając.W garnku mieszamy ugotowaną
kapustę i
groch, dodajemy
cebulę z zasmażką i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą, dodajemy
kminek i świeżo mielony
pieprz.