Wykonanie
Sezon na
figi trwa więc aż żal nie skorzystać. Właśnie teraz możemy bez większego problemu dostać w sklepach świeżutkie i słodkie
figi, idealne na kanapkę, do deseru czy sałatki. Ja korzystam jak
mogę, więc były
figi do owsianki, na kanapce z
serem plesniowym a dziś postawiłam na połączenie mistrz czyli
sałatka z halloumi i
figami podana na
rukoli. Dlaczego warto sięgać po figi? Jest to źródło składników mineralnych,
figi dostraczają
między innymi magnezu, potasu, fosforu czy wapnia a także witamin z grupy B oraz A i C.
Figi są niskokaloryczne, 100g zawiera jedynie 74 kcal, dostarczają błonnika dzięki
czemu usprawniają pracę jelit a także wpływają na poprawę odporności.
Za sprawą wapnia i fosforu wzmacniają kości, a ze względu na sporą zawartość potasu zalecane są osobom z nadciśnieniem. Sezon na
świeże figi trwa do października, więc warto wrzucić kilka sztuk do koszyka podczas zakupów i przygotować z nich coś pysznego. Moja propozycja na dziś to
sałatka z halloumi i
figami,
ser halloumi możecie wymienić np. na
ser kozi.Składniki na 4 porcje:
Ser halloumi 220g
Figa świeża 8 szt
Rukola–sos–
Sok z cytryny 2 łyżki
Miód 1 łyżeczka
Oliwa 2 łyżki
Mięta ok 10 posiekanych listkówSposób przygotowania:
Ser kroimy w plastry około 0,5 cm, układamy na suchej patelni i smażymy do momentu ładnego zarumienienia z obu stron. Jeśli dysponujemy patelnią grillową
ser możemy również zgrillować. W
między czasie myjemy
rukolę i układamy ją na talerzu.
Figi dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki, układamy na
rukoli. Całość polewamy sosem. Na wierzch naszej sałatki układamy plastry ciepłego
sera i pałaszujemy.
Uważam, że
figi idealnie komponują się z wszelkimi
serami pleśniowymi,
serem kozim czy właśnie grillowanym lub pieczonym halloumi. Słodko- słony smak z
orzechową rukolą i
cytrusowym derssingiem to zdecydowanie mój smak. Podczas zakupów wybierajcie
owoce o nienaruszonej skórce, świeże, jędrne, gdyż
figi dość szybko się psują.
A jak to jest u Was? Do czego wykorzystujecie
figi, stawiacie na połączenia słodkie czy wytrawne?Pozdrawiam,SmakUla.[Głosów:3 Średnia:2 . 7/5]Podziel się...