Wykonanie
Dziś mam dla Was
herbatę lipową z
miodem … idealną na jesienno-zimowy okres. Dla mnie smak dzieciństwa …Mama zaparzała nam taką
herbatkę przy przeziębieniu, ja swoim dzieciom i mężowi też ją podaję 🙂Taki „złoty” napar łagodzi kaszel, ból gardła i chrypkę, działa napotnie … a posłodzony
miodem nie dość, że cudownie smakuje to jeszcze ma zwiększone właściwości zdrowotne.
Miód dzięki swym prozdrowotnym właściwościom wzmacnia naturalną odporność naszego organizmu, działa bakteriobójczo i pomaga zwalczać objawy przeziębienia. U nas najbardziej lubiany
miodem wśród domowników jest
miód wielokwiatowy, który ma delikatny niedominujący smak, przez co dzieciom bardzo smakuje.Zwracajcie uwagę na etykiety przy zakupie
miodów, ja nie raz się nacięłam i kupiłam mieszankę
miodów chińskich o niewiadomym składzie i dziwnym smaku! Od tej
pory w
miód zaopatruję się tylko w
polskich pasiekach.
Składniki:1 spora garść ususzonych kwiatów i lipy1 litr gorącej
wody3-4 łyżeczki dobrego
miodu ( u mnie pyszny polski
miód wielokwiatowy z bławatkiem od „Miody Bartkowiak”)Wykonanie:Ususzone kwiaty lipy wrzucamy do dzbanka zalewamy gorącą
wodą. Zamykamy dzbanek i odstawiamy do zaparzenia na ok. 10 minut.
Herbatę nalewamy do szklanek słodzimy
miodem i podajemy.Smacznego!