ßßß
Ćwikła z chrzanem to niezastąpiony dodatek na Wielkanoc i Boże Narodzenie, choć sprawdza się równie idealnie na co dzień, np. na kanapkach.– JustynaSkładniki:2 spore buraki4 łyżki chrzanu ze słoiczka2 łyżeczki cukru2 łyżeczki soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Buraki ze skórą gotujemy, lub pieczemy owinięte folią aluminiową do miękkości.Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.Starte buraki mieszamy z chrzanem i resztą przypraw. Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiczku.1. Ilość chrzanu zawsze dostosuj do swoich smaków ( można dać go więcej, lub mniej ).2. Do ćwikły możemy też użyć zarówno chrzan ze słoiczka, jak i świeżo tarty korzeń chrzanu.Zobacz także:
Chipsy ziemniaczane – przepis
Zapiekanki z bagietki
Parówki w cieście francuskim
Różowe jajka
Śledzie w zalewie octowej
Pizza z patelni