Wykonanie
Limocello to słynny, włoski
likier cytrynowy pochodzący z Kampanii, ale rozpowszechniony w całych Włoszech. Choć najlepsza odmiana
cytryn do produkcji Limoncello pochodzi z miejscowości Sorrento we Włoszech, to i tak możemy pokusić się o przygotowanie się tego
likieru w domu. Jest to bardzo proste, a efekt znakomity.Przygotowanie Limoncello zajmuje kilka do kilkunastu dni – czas jest zależy od tego ile potrwa maceracja
skórek cytrynowych, czyli proces odbarwiania ich przez
alkohol. Może to trwać od minimum
trzech dni do nawet 2 tygodni, a znakiem, że proces się zakończył są białe skórki, które oddały swój kolor do
alkoholu. Skórki macerujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, w temperaturze pokojowej.Następnie, po połączeniu z
syropem cukrowym – zawsze wlewamy
alkohol do
syropu, a nie na odwrót, bo może zmętnieć –
likier dajemy do chłodnego miejsca/lodówki, gdzie możemy go jeszcze kilka dni leżakować, by smak się ustabilizował, ale nie jest to tak bardzo konieczne.Ponieważ wykorzystujemy tylko
skórki cytryn, jest bardzo ważne, by nasze
owoce były niewoskowane, najlepiej bio, eko itd. tzn maksymalnie sprawdzone i wolne od chemii. Wtedy mamy pewność, że ze skórek „wyciągnie” się do
alkoholu wszystko co najlepsze. Owszem – są sposoby na pozbywanie się konserwantów, jak mycie
owoców sodą, czy kilkukrotne wyparzanie, jednak w przypadku, gdy wykorzystujemy akurat skórkę
owocu, to takie zabiegu mogą pozbawić ją nieco smaku, a również nie mamy pewności czy usuną na pewno całą chemię.Jakiego
spirytusu użyć?Ważne jest, by użyć
spirytusu o zawartości
alkoholu 60% do maksymalnie 70%. Jest to niezwykle ważna zasada przy produkcji niemal wszystkich
nalewek, która często jest lekceważona, m. in. dlatego, że powszechnie dostępnym
spirytusem jest ten 95%. Natomiast proces maceracji większości
owoców czy
ziół przebiega najefektywniej tylko w
spirytusie o niższej zawartości
alkoholu. Dlatego jeśli nie umiemy dostać
spirytusu 60% do 70%, a tylko taki 95% to należy go rozcieńczyć. Aby uzyskać 500 ml
spirytusu o zawartości ok. 60% należy połączyć 316 ml
spirytusu 95% z 184 ml
wody. Natomiast, by uzyskać 500 ml
spirytusu o zawartości ok. 70% należy połączyć 368 ml
spirytusu 95% z 132 ml
wody.Ja użyłam
spirytusu 60% i moje limoncello ma ok. 27%
alkoholu.Limoncello należy serwować schłodzone. Można z niego też przyrządzać pyszne
drinki lub wykorzystać do nasączania ciast czy nadania smaku kremom deserowym.Limoncellook. 1 , 1 litraSkładniki6
cytryn, niewoskowanych, najlepiej bio500 ml
spirytusu 60% do 70%500 g
cukru500 ml
wodyWykonanie
cytryny dokładnie wyszorowaćnastępnie za pomocą
ostrego noża lub obieraczki, obierać je delikatnie ze skórki, a raczej ścinać jej wierzchnią warstwę – wyłącznie tę żółtą, bez białego albedo, które mogłoby spowodować zgorzknienie
likieru. Jeśli na skórkach pozostanie trochę białej warstwy to należy się jej pozbyć ścinając ją nożem.
Cytryny, które pozostały, można wykorzystać do przygotowania domowej lemoniadyskórki umieścić w umytym, wyparzonym i dobrze osuszonym słoju, który możemy szczelnie zamknąć. Zalać skórki
spirytusem, szczelnie zamknąć i zostawić w temperaturze pokojowej na minimum 3 do kilkunastu dni – do momentu gdy skórki zrobią się białe i „oddadzą” cały kolor do
alkoholu. Raz na jakiś czas warto wstrząsnąć słojemgdy macerat jest gotowy, to zagotować
wodę z
cukrem do rozpuszczenia i zostawić do całkowitego ostudzeniado wystudzonego
syropu cukrowego wlać
cytrynowy alkohol (nigdy odwrotnie!) poprzez sitko wyłożone gazą, by przefiltrować
alkohol od skórekpołączoną mieszankę przelać do wysterylizowanej butelki (wyparzona, lub umyta i przelana
spirytusem) za pomocą lejka, również wyłożonego gazą, by ostatecznie usunąć wszelkie drobinki. Szczelnie zamknąćmożna degustować od razu, ale najlepiej odstawić limoncello jeszcze na kilka dni do chłodnego miejsca, by smak się ustabilizował
Informacje o Limocello za Wikipedia.org. Informację na temat zasad produkcji
nalewek ze stron:
nalewki-przepisy.pl, bibliotekanalewek.pl i
wino.org.pl.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz takżePlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus