Wykonanie
Pyszne mini szarlotki w cieście francuskim to po prostu gruby plasterek
jabłka zawinięty w
ciasto francuskie, oprószony
cukrem i
cynamonem, pieczony do złotego koloru w wysokiej temperaturze. Smakują obłędnie, prezentują się ślicznie :-). To jedna z tych szybkich przekąsek, które nigdy się nie znudzą. Zaskoczcie domowników lub gości tak pięknie zawiniętymi mini szarlotkami :-).Składniki na 6 sztuk:1 opakowanie
ciasta francuskiego na
maśle (około 320 g)2 duże
jabłka odmiany szarlotkowej*30 g
masła, roztopionego2 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
cynamonuCiasto francuskie wyjąć na blat (jeśli jest mrożone, dzień wcześniej przełożyć do lodówki). Pokroić w 2 cm paski.Każde
jabłko pokroić na 4 grube plastry. Wydrążyć w nich środek z pestkami. Każdy plasterek
jabłka owinąć najpierw 2 paskami
ciasta francuskiego, odpowiednio przycinając do wymiarów
jabłka. Następnie na krzyż owinąć kolejnymi 2 paskami
ciasta francuskiego, połączyć (u mnie łączenia są na dole
ciastek). Postępować tak z kolejnymi plasterkami
jabłek, w razie konieczności łącząc ze sobą krótkie paski ciasta.Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym
masłem i oprószyć
cukrem wymieszanym wcześniej z
cynamonem.Piec w temperaturze 210ºC z termoobiegiem przez około 25 minut, w połowie pieczenia przykrywając folią aluminiową by się za mocno nie przypiekły. Wyjąć, można podawać ciepłe z
jogurtem lub
bitą śmietaną.* W Polsce najlepsze odmiany na szarlotkę: szara reneta, antonówka, w UK: russell, cox. Są to
jabłka, które się zbyt szybko nie rozgotują, pozostaną w kształcie plasterków.Smacznego :-).
Źródło przepisu - taste.com.au