Wykonanie
Popękane
ciasteczka czekoladowe piekłam na początku mojej blogowej przygody prawie dziewięc lat temu. Dzisiaj powtórka, choć w wersji bardziej urozmaiconej. Dodatek
białej czekolady smakowicie dosładza mocno wytrawne,
czekoladowe wnętrze.
225 g ciemnej
czekolady (najlepiej 70%
kakao)125 g
masła, miękkiego300 g jasnego,
brązowego cukru (soft light brown sugar)2
jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki50 g
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2-3 łyżki
mleka75 g
białej czekolady, pokrojonej w niewielkie kawałki (lub
czekoladowe łezki)6 łyżek
cukru pudruPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną
czekolade wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z parującą
wodą i rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy.
Masło i
cukier ubijamy do białości, dodajemy stopniowo po jednym
jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt
waniliowy i rozpuszczoną
czekoladę. Przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i
sól i dodajemy do ubitej masy. Dodajemy
mleko i
białą czekoladę. Mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ciasto stężało.Do miseczki wsypujemy 6 łyżek
cukru pudru. Z ciasta lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Umieszczamy na blaszcze, zostawiając odstępy
miedzy ciasteczkami. Pieczemy ok 12 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy na blaszce,Przepis z książki "The meat free monday cookbook"