ßßß Cookit - przepis na Popękane ciasteczka podwójnie czekoladowe

Popękane ciasteczka podwójnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Popękane ciasteczka czekoladowe piekłam na początku mojej blogowej przygody prawie dziewięc lat temu. Dzisiaj powtórka, choć w wersji bardziej urozmaiconej. Dodatek białej czekolady smakowicie dosładza mocno wytrawne, czekoladowe wnętrze.
225 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao)
125 g masła, miękkiego
300 g jasnego, brązowego cukru (soft light brown sugar)
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2-3 łyżki mleka
75 g białej czekolady, pokrojonej w niewielkie kawałki (lub czekoladowe łezki)
6 łyżek cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną czekolade wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy.
Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól i dodajemy do ubitej masy. Dodajemy mleko i białą czekoladę. Mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ciasto stężało.
Do miseczki wsypujemy 6 łyżek cukru pudru. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Umieszczamy na blaszcze, zostawiając odstępy miedzy ciasteczkami. Pieczemy ok 12 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy na blaszce,
Przepis z książki "The meat free monday cookbook"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2017/02/popekane-ciasteczka-podwojnie.html