ßßß Cookit - przepis na Pączki pieczone

Pączki pieczone

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 3 godziny
Pączki pieczone są bardzo delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, co zdecydowania działa na ich korzyść.
Te dzisiejsze chyba możemy trochę zaliczyć do deserów dietetycznych, dzięki czemu nie ma konieczności ograniczania ich chociażby w takie dni jak tłusty czwartek. Hmm... właśnie uświadomiłam sobie, że te pączki nie nadają się na owy czwartek, bo zwyczajnie nie są tłuste, a chyba o to chodzi tego dnia ;) No nic, ale dzięki ich lekkości i niemal zerowej kaloryczności, możemy robić sobie taki " tłusty czwartek " zdecydowanie częściej niż raz do roku, a wręcz jest to wskazane ;)
Ja swoje pączki upiekłam z budyniem, ale Wy zdecydowanie kombinujcie z nadzieniem, dopasowujcie je do własnych smaków i upodobań.
Z poniższego przepisu wychodzi około 13 pączków.
Składniki na pączki:
1 szklanka ciepłego mleka
20g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
3,5 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
budyń o dowolnym smaku
350ml mleka do ugotowania budyniu
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie pączków:
Budyń ( proszek ) mieszamy w szklance, w 100ml mleka. Resztę mleka gotujemy, a kiedy zacznie wrzeć, wlewamy rozrobiony budyń ze szklanki, energicznie mieszając, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mleko podgrzewamy z cukrem. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy.
Do misy robota wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, dodajemy jajko i masło. Mieszamy za pomocą haków, do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta tworzymy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, na 2 godziny.
Po 2 godzinach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat, wałkujemy na placek grubości 1,5cm i wycinamy kółka szklanką, lub obręczą. Na każdy krążek, po delikatnym rozpłaszczeniu go w dłoni, nakładamy po łyżce budyniu i zlepiamy brzegi, zbierając łączenie w jednym miejscu.
Tak uformowane pączki układamy łączeniem do dołu, na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia i napuszenia. Po 30 minutach wkładamy pączki do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 13 minut. Oprószamy pudrem po lekkim ostygnięciu.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/paczki-pieczone