Wykonanie
Czas przygotowania: 1 godzinaBabka wielkanocna - bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając
cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę.Babka, czy też inne ciasto z
białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych
żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie
białek w zlew :D Jak widać, przydają się ;)Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki, gdzie jedna foremka miała pojemność około 0,5l.Składniki na babkę:szklanka
białek175g
mąki pszennej125g
margaryny100g
cukru pudrułyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z 1
cytryny2 łyżki
soku z cytrynyPrzygotowanie babki:
Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.
Białka ubijamy, stopniowo dodając
cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.Do ubitych
białek partiami przesiewamy
mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką. Wlewamy przestudzoną
margarynę, dodajemy sok i
skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.Ciasto przelewamy do wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.