ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

nazwa

Wykonanie

Czas przygotowania: 1 godzina
Babka wielkanocna - bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w przepisie, uzyskacie po prostu zwykłą, puszystą babkę.
Babka, czy też inne ciasto z białek, jest świetną alternatywą, kiedy mamy spory ich zapas, a dzieje się tak dość często, bo wiele przepisów wymaga od nas wykorzystania samych żółtek. Mam nadzieję, że wtedy nie puszczacie białek w zlew :D Jak widać, przydają się ;)
Z poniższego przepisu upiekłam 2 babki, gdzie jedna foremka miała pojemność około 0,5l.
Składniki na babkę:
szklanka białek
175g mąki pszennej
125g margaryny
100g cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie babki:
Margarynę rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy na chwilę.
Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany.
Do ubitych białek partiami przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając łyżką. Wlewamy przestudzoną margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy całość dokładnie.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, pieczemy 45 minut.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/babka-wielkanocna