Wykonanie
W
sumie nie wiem, czy to bardziej oponki, czy lekko słodkie bułeczki...zapewne mają o wiele mniej kalorii niż tradycyjne oponki smażone na głębokim tłuszczu. Nie są zbyt słodkie, ale komu będzie mało, może zawsze użyć np.
cukru pudru. Najlepiej smakują gdy wystygną. Możecie je jeść jako samodzielną przekąskę lub zrobić z nich bułeczki i przełożyć tym na co aktualnie macie ochotę.
/około małych 15 sztuk; inspiracja - IG ewelina880222; 1 szklanka = 250ml/
250 g
twarogu2
jajka2 szklanki
mąki - u mnie
mąka owsiana3 łyżki
cukru trzcinowego - w oryginale
ksylitol1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sodySer i
jajka miksujemy (ja użyłam blendera, by uzyskać bardziej gładką konsystencję
sera).Dodajemy
cukier, mieszamy. Dodajemy
proszek do pieczenia,
sodę,
mąkę, wszystko wyrabiamy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie czego podsypujemy jeszcze nieco
mąką. Myjemy ręce i z kawałków ciasta robimy wałki o wysokości około 1 cm. Zlepiamy 2 końce, by uzyskać formę oponka. Wielkość zależy od Waszych preferencji, ja robiłam oponki o średnicy około 5 cm. Kładziemy oponki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 13-15 minut w 190°C.
Smacznego!