Wykonanie
Oto kolejna propozycja na obiad jednogarnkowy. Szybko i łatwo przygotowałam obiad dla całej rodziny bez użycia pomysłów z
torebki. Jedyne zaangażowanie z naszej strony, jest takie same jak w przypadku obiadów z torebek, przy czym sos do tego dania jednogarnkowego przygotujecie sami. Gorąco polecam!jedna podwójna lub dwie pojedyncze
piersi kurczakajedna
czerwona paprykajedna
zielona paprykajedna
żółta paprykajedna większa
cebuladwa średnie ząbki
czosnku5 szklanek
mleka4 szklanki surowego
makaronu – ja użyłam penne, czyli tzw. rurkijedna szklanka tartego
sera żółtegoprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
chili,
kmin rzymski, kilka gałązek świeżej
natki pietruszkiW pierwszej kolejności należy przygotować większy garnek i
olej. Do garnka wlewamy około dwie łyżki
oleju i podgrzewamy na najmniejszym ogniu.
Piersi kurczaka kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy.
Paprykę pokroiłam w średniej długości paseczki.
Cebulę pokroiłam w półksiężyce.Podsmażonego
kurczaka wyjęłam z garnka łyżką cedzakową i odłożyłam na bok.Następnie do garnka po smażonym
kurczaku wrzuciłam
cebulę i zeszkliłam. Podsmażoną
cebulę wyjęłam z garnka i wrzuciłam pokrojoną
paprykę i dolałam odrobinę
oleju.
Paprykę podsmażałam około 10 minut i wrzuciłam podsmażoną
cebulę i
kurczaka. Następnie doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym i dodałam po jednej łyżeczce
chili i
kminu rzymskiego. Składniki dokładnie wymieszałam i pozostawiłam na średnim ogniu.Dodałam
czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie zamieszałam.Zalałam
kurczaka i warzywa
mlekiem i dodałam surowy
makaron penne i ponownie wymieszałam wszystkie składniki.
Makaron gotowałam do czasu aż
makaron był prawie ugotowany, ale nie był już aldente i dodałam
ser żółty i wymieszałam.Pozostawiłam na ogniu jeszcze przez 5 minut.Nałożyłam na talerze i obsypałam świeżo poszatkowaną
natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania jednogarnkowe:(No Ratings Yet)Loading...