Wykonanie
Pulpety
rybne w sosie
szczypiorkowym to propozycja na podanie
ryby tym, którzy za
rybą nie przepadają. Według autora książki „Ryby w codziennym żywieniu” Pana Leonarda Duklewskiego (książka z 1971r.) pulpety
rybne można podawać z sosem
szczypiorkowym lub
chrzanowym.
Sos chrzanowy – wczoraj nie miałam ochoty na
chrzan, a
szczypiorek wydawał mi się bardzo ciekawym dodatkiem do sosu, tym bardziej do
ryby. Połączenie tych dwóch smaków mile mnie zaskoczyło, a dzieci były zachwycone nie tylko sosem a także pulpetami.Z poniżej podanych składników przygotowałam 21 pulpecików o wielkości trochę większej aniżeli
orzech włoski.około 600g rozmrożonej
ryby (autor przepisu proponuje
halibuta,
dorsza lub
płastugę) – użyłam
pangi z polskiej hodowlijedna
kajzerka lub pół szklanki
bułki tartej200ml
mleka do namoczenia
kajzerki, jeżeli użyjecie
bułki tartej,
mleko nie będzie potrzebnełyżka
masładwa
jajkaokoło 1l
wywaru mięsno-warzywnego lub mała
włoszczyzna, kilka ziarenek
ziela angielskiego,
liść laurowydwie łyżki posiekanej naci
pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należy przygotować
wywar, w którym będą się gotować pulpety. Wykorzystałam do tego wcześninej przygotowany i zamknięty w słoiki
wywar mięsno-warzywny. Jeżeli będziecie gotować
wywar, obierzcie
włoszczyznę, wrzućcie do garnka (pojemność około 5 litrów), dorzućcie
liść laurowy i
ziele angielskie i gotujcie do czasu aż warzywa będą miękkie.Rozmrożoną
rybę należy przepuścić przez maszynkę wraz z
bułką tartą –
bułkę tartą można zastąpić namoczoną w
mleku kajzerkę, zanim dołożycie ją do maszynki do mielenia odciśnijcie dokładnie z
mleka.Następnie do masy dodałam dwa
jajka, poszatkowaną nać
pietruszki i dokładnie ręką wymieszałam. Doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Nastawiłam na grzanie
wywar mięsno-warzywny.Z przygotowanej masy
rybnej formowałam pulpety nieco większe od
orzecha włoskiego.Przygotowane pulpety wkładałam do gotującego się
wywaru i gotowałam 20 minut na średnim ogniu. Jeżeli będziecie gotować pulpety w wywarze przygotowanym przez Was – odcedźcie go wpierw a następnie włóżcie pulpety.
Wywar delikatnie posólcie.Ugotowane pulpety przełożyłam do rondelka z przygotowanym sosem
szczypiorkowym i podgrzewałam na małym ogniu często delikatnie mieszając. Podgrzewałam je około 15 minut.Smacznego!Polecam inne przepisy na
rybne dania:(No Ratings Yet)Loading...