Wykonanie
Jajka sadzone po rosyjsku to kolejna propozycja na Śniadanie z
Jajem. Nie znam historii tego przepisu – czy to tylko nazwa dania, czy przepis jest zaczerpnięty z kuchni rosyjskiej – znalazła go w starej książce kucharskiej.
Jajka po rosyjsku to przepis na szybkie jajeczna śniadanie.Z poniżej podanych składników przygotowałam śniadanie dla dwójki dzieci i dwójki dorosłych.6
jajekpółtorej szklanki gęstej i kwaśniej
śmietanycztery garści
ostrego tartego
sera żółtegodwie łyżki
masłaprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyWszelki przygotowania do śniadania zaczęłam od nastawienia piekarnika na grzanie na 150˚C.Następnie przygotowałam cztery kokilki do których wlałam
śmietanę – podzieliłam równo pomiędzy dorosłymi i dziećmi.W rondelku rozpuściłam dwie łyżki
masła.Następnie wbiłam po jednym
jajku do kokilków dla dzieci i po dwa
jajka do kokilków dla dorosłych.Na wierzch
jajek wlałam po odrobinie
masła.Następnie doprawiłam
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym.Kokilki wstawiłam do piekarnika i zapiekałam do czasu aż
białka się ścięły.Następnie obficie obsypałam
jajka startym serem żółtym i zapiekałam do czasu aż
ser utworzył złotą skorupkę.Po przyrządzeniu należy od razu podawać.Smacznego!Polecam inne przepisy na Śniadanie z
Jajem:(No Ratings Yet)Loading...