Wykonanie
Styczeń! Nowa szansa na zdrowsze, lepsze życie!Z Waszych maili na przestrzeni całego minionego roku wiem, że to właśnie spotkania twarzą w twarz, wspólne gotowanie, nasze rozmowy, dzielenie się doświadczeniem i wiedzą dają Wam bardzo dużo energii i siły na wytrwanie w swoich prozdrowotnych postanowieniach. Małgosia, którą poznałam rok temu, nie bacząc na swój status babci, powzięła silne postanowien ie i od naszego ostatniego spotkania schudła już … 45kg (!!!!) i czuje się coraz lepiej! Zmiana nawyków to podstawa, wiemy to wszyscy, choć w praktyce nie jest to
droga usłana różami. Zatem zapraszam - czekam na Was w przedostatni weekend stycznia w Warszawie, a już za moment również w Poznaniu!Widzimy się aż na dwóch warsztatach kulinarnych oraz na warsztacie wiedzy/teoretycznym ŻYJ ZDROWO - EDUKUJ SIĘ! Jak ważna jest świadomość tego co jemy z pewnością Czytelnikom Smakoterapii tłumaczyć nie trzeba, bo właśnie od tej świadomości, od edukacji żywieniowej, wszystko co zdrowe się w kuchni zaczyna.A co się wydarzy na kuchennym stole?Sobota to DZIEŃ
CHLEBA. Bazujemy tylko na wysokiej jakości naturalnych składnikach, wypróbujemy różne opcje i alternatywy „chlebowe” dla osób na zdrowej, naturalnej diecie bez glutenu. Niedziela to dzień przede wszystkim jaglany oraz gryczany. Warsztat opiera się na nieprzetworzonych naturalnych składnikach, bez
cukru, glutenu i
nabiału - wegański. Zajrzyjcie poniżej we wszystkie szczegóły! :DŻYJ ZDROWO - warsztat
wiedzySOBOTA 21 . 01 godz. 9 - 10 . 45(koszt indywidualny, bez karnetu - 75zl)Czy wiadomo co jest naprawdę zdrowe a co nam szkodzi?Dlaczego odżywiam się zdrowo a i tak choruję?Co robię nie tak?Dlaczego moje dzieci ciągle się przeziębiają?Dlaczego boli mnie głowa, kręgosłup, dlaczego źle trawię?Jak to jest, że im dalej w las tym więcej pytań?
1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.2. Nietolerancje czy alergie? Z doświadczeń
Matki "Alergika".3. Jelito - źródło odporności i... drugi mózg? Mikrobiom, dysbioza, leaky gut, diagnostyka, leczenie.4. Profilaktyka zdrowia - jak to robimy że nie chorujemy?Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia - termika produktów)Ajurweda - założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka
Smako do ajudoktora. ;)5. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (
mleka),
cukru i glutenu,
kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików, osób na dietach wykluczeniowych, osób z przeklekłymi chorobami, osób poszukujących podpowiedzi dotyczących zdrowego odżywiania6. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci (ADHD, autyzm, ZA, "niegrzeczne dzieci").Co ugotujemy?WARSZTATY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)SOBOTA 21 . 01 GODZ. 11 - 15 . 30koszt bez karnetu 215złROZMOWY O
CHLEBIECzy
chleb to pierwszy fast food?Jak wyglądały pierwsze prawdziwe
chleby a jak piecze się
chleb dzisiaj? Jak znaleźć „swój chleb” na diecie bez glutenu i nie zbankrutować?W naszej codziennej diecie
chleb nie zajmuje już ważnej wysokiej pozycji. Jednak zanim tak się stało, ciężko było wyobrazić sobie codzienne życie bez
chleba. Wtedy, zamiast kupować bardzo drogie gluten free
chleby o fatalnym dla naszego zdrowia składzie, tworzyliśmy własne koncepcje na domowe
pieczywo w wersjach „błyskawicznych” i wymagających cierpliwości.Ten warsztat jest dla Ciebie jeśli potrzebujesz innego niż pszenne czy
żytnie pieczywo, nie wyobrażasz sobie na razie życia bez kanapki, albo potrzebujesz od czasu do czasu takiej alternatywy (wycieczki, drugie śniadanie w szkole lub w pracy itp).Podzielimy się z
Wami naszymi ulubionymi
chlebkami lub ich ciekawymi zamiennikami:*
Chleb dla niecierpliwych z gryki z
suszonymi pomidorami i
czarnuszką*
Chleb dla niecierpliwych z
ryżu z
żurawiną*Chlebek z ziarnami i jagłą - nie na co dzień*Płaski chlebek jaglany ze
śliwką i
cynamonem*Płaski chlebek z
suszonymi pomidorami i
bazylią*Chlebek jaglano-gryczany z
rozmarynem*Nachosy z wędzoną
papryką z domowym ajwarem*Gryczane „rolki” kanapkowe z pysznym nadzieniem a na deser*
Czekolada na gorąco z gryki z frużeliną
wiśniową oraz*Zimowa
Herbata z
ziołami i
owocami a do
chlebków będzie dodatkowo*
ziołowe „masełko” oraz wegańska pastaWARSZTATY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)NIEDZIELA GODZ. 15 - 19 . 30Ulubione potrawy Z
KASZĄ JAGLANĄ ORAZ GRYCZANĄ i nie tylkowytrawnie i na słodko
*pizza z gryki - (najlepsze bezglutenowe, zdrowe ciasto jakie „wyrosło” na moim blacie kuchennym!)*wybitnie pyszne pierogi ruskie bez
nabiału i glutenu!*zupa krem orientalna z jaglanką (mój hit na jesień i zimę)*złocisty mus
kurkumowy na zimę - na słodko (złociste cudo które otworzysz w zimie i od razu zaświeci słońce!*praliny z
fasoli (skład nie do pokonania ani odkrycia za pomocą samych kubków
smakowych! Tylko 3 bazowe składniki!)*wegańskie
mascarpone z gorącą
pomarańczą (wspaniały deser
serowy bez
sera)*jaglane kokosanki (zdrowe przekąski w domu, do szkoły i w
drogę)*jaglane
mleko (i opowieści o tym dlaczego
napoje roślinne sklepowe omijamy szerokim łukiem)*jaglana
czekolada (zawsze ulubiony punkt programu)*gorące słodkie
kakao (bez
kakao, bez
cukru i bez
mleka (a co! :P)zapisy: smakoterapia.warsztaty@wp. plSkrypt z przepisami dla każdego uczestnika. Kilka niepublikowanych dotąd przepisów. Czeka nas nieustające smakowanie przygotowywanych potraw. Gotowi?*
Weźcie ze sobą:uśmiech i dobry humor :)))))nóż, ulubioną obieraczkę, fartuszek ;), pojemniczek/słoiczek jeśli zechcesz zabrać coś smacznego ze sobą.*adres - będzie podany mailowo*koszt 215 od osoby za 1 warsztat praktycznykoszt 75 zł od osoby za warsztat
wiedzy lub karnety:warsztat
wiedzy + 1 warsztat gotowania 260złwarsztat
wiedzy + 2 warsztaty gotowania 460zł2 warsztaty gotowania, bez warsztatu
wiedzy - 405zł(Koszt całości bez zniżek 505zł)*Ilość uczestników ograniczona, o kolejności zdecyduje zgłoszenie oraz mailowe potwierdzenie wpłaty.* możliwe drobne korekcje menu (w zależności od dostępności lokalnych produktów)WSZYSTKIE POTRAWY SĄ WEGAŃSKIE, PRZYGOTOWANE BEZ
NABIAŁU,
CUKRU I GLUTENU.Zapisy: smakoterapia.warsztaty@wp. plZaprasza Iwona Zasuwa, autorka bloga Smakoterapia, muzyk i pedagog, niestrudzona propagatorka zdrowego gotowania (również dla dzieci i z dziećmi, Matka Prowadząca program tv "Ugotuj mi mamo" oraz Ugotuj mi mamo 2" (dwie pierwsze
serie na antenie kuchni +).
W lutym 25/26 POZNAŃ!:DUściski!Iw Matka Smakoterapia