Wykonanie
Czas przygotowania: 20 minutChrupiące, smaczne i aromatyczne zapiekanki z
bagietki, z
salami i
pieczarkami. Idealna, szybka przekąska na imprezę, czy na kolację. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, możemy je modyfikować według własnego uznania, z własnymi, ulubionymi dodatkami.Składniki na zapiekanki:1 krótka, świeża
bagietka5 plastrów
salami4 średnie
pieczarkiduża garść tartego
sera żółtego1
cebulapół pęczka posiekanego, świeżego
szczypiorkusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie zapiekanek:
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę,
salami kroimy w paseczki, a
pieczarki ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko podsmażamy, przyprawiając do smaku.
Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Smarujemy je bardzo cienką warstwą
masła, posypujemy połową
sera żółtego, układamy podsmażone
salami,
pieczarki i
cebulę, następnie wykładamy posiekany
szczypior i obsypujemy wierzch
bagietek resztą
sera żółtego.Tak przygotowane
bagietki wkładamy do nagrzanego do 100st. piekarnika i pieczemy do momentu roztopienia się
sera żółtego. Zapiekanki podajemy gorące.